2021. április 15. csütörtök Anasztázia, Tas

Hírek - Agrárpénzek

Koronavírus: nem tudta megtörni a híres kunsági borászatot a világjárvány

Megérezte az értékesítésben az éttermek bezárását a soltvadkerti Frittmann Testvérek Kft. Ugyanakkor nem bocsátottak el egy munkavállalót sem, és idén is a tavalyival megegyező mennyiségű szőlőt vásárolnak az általuk integrált termelőktől.
 
 

Mintegy 10 millió forinttal, azaz 788,2 millió forintra növelte nettó árbevételét a soltvadkerti borászat, a Frittmann Testvérek Kft. A cég saját tőkéje 1,08 milliárd forintról 1,22 milliárdra nőtt, adózott eredménye azonban csaknem 12 millió forinttal, 185,5 millió forintra csökkent, írta meg a Világgazdaság.

Az összes forgalmon belül összességében nem jelentősen, de növekedett az exportárbevétel, amely a 2018-as 12,4 millió forint után tavaly elérte a 31,9 millió forintot. A társaság borai az európai piacokon találtak vevőre, a kivitel célországa Ausztria, Németország, Anglia, Horvátország, Olaszország, Hollandia, Lengyelország, Románia, Svédország, Svájc és Szlovákia volt. A beszámoló szerint a befejezetlen beruházás értéke 176,4 millió forint.

Az idén is folyamatosan fejlesztünk, ezzel nem a feldolgozott mennyiséget növeljük, hanem a minőséget javítjuk

– mondta Frittmann János borász, a cég társtulajdonos ügyvezetője.

A koronavírus-válság ellenére sem álltak el a megnyert pályázatoktól, korszerűsítik eszközparkjukat, és szőlőt is telepítenek a fajtaváltás jegyében. Frittmann János beszélt arról is, hogy mivel a vállalkozásuk a HoReCa-szektorban erős, a koronavírus miatt bevezetett korlátozásokat néhány hónapig ők is megérezték, és már a szigorítások előtt drasztikus volt az éttermi forgalom visszaesése.

A vendéglátóhelyi forgalom mérséklődése már a korlátozások előtt tapasztalható volt, most viszont már lassan kiegyenesedik a cég

– mondta Frittmann János.

A borász a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások első hónapja után még nagyobb visszaesésre számított. Tapasztalataik szerint vidéken az élelmiszer-kereskedelem át tudta venni a vendéglátóhelyek szerepét, és most, hogy kinyitottak az éttermek, ez a forgalom is szép lassan talpra áll. Budapesten szintén sok helyen jelen vannak a boraikkal, de ott a belvárosi rész nem működik, mivel hiányoznak a külföldi turisták.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu