2021. január 28. csütörtök Károly, Karola

Hírek - Agrárpénzek

Koronavírus-válság: rendkívüli intézkedésekkel segítené a mezőgazdaságot az unió

Az Európai Bizottság újabb, a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart segítő intézkedéseket fogadott el, annak érdekében, hogy támogatást nyújtson azoknak a piacoknak, amelyeket a koronavírus-válság a legnagyobb mértékben sújt. Ilyen például a magántárolási támogatás bevezetése bizonyos termékekre, egyes piactámogató intézkedések rugalmasabb kezelése, emellett a tej-, virág- és burgonyaágazat lehetőséget kap arra, hogy önszerveződő, helyi szintű piacvédelmi intézkedéseket fogadjon el.
 
 

Újabb rendkívüli intézkedéseket fogadott el az Európai Bizottság, hogy további támogatást nyújtson azoknak a mezőgazdasági és élelmiszerpiacoknak, amelyeket a legnagyobb mértékben sújt a koronavírus-válság – írja a Magyar Nemzet. Ezek közé tartozik a magántárolási támogatás a tej- és húsipari termékekre, amelyeket legalább két-három, legfeljebb öt-hat hónapra ideiglenesen kivonhatnak a piacról.

Rugalmasabban kezeli a piactámogató intézkedések végrehajtását a bizottság a bor, a gyümölcs- és zöldség, az étkezési olajbogyó és az olívaolaj, a méhészeti termékek, valamint az uniós iskolagyümölcs-, iskolazöldség- és iskolatejprogramoknál. Ezzel korlátozva a rendelkezésre álló kínálatot a piaci egyensúly helyreállítása érdekében. A rugalmas végrehajtásnak köszönhetően a források elosztását a válságkezelésnek lehet alárendelni.

A tej-, virág- és burgonyaágazat pedig lehetőséget kap rá, hogy önszerveződő, helyi szintű piacvédelmi intézkedéseket fogadjon el. Ezt legfeljebb fél évre tehetik meg, köszönhetően annak, hogy az unió engedélyezi ezekben az ágazatokban az eltérést a versenyszabályoktól.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu