Koronavírus: így sült el eddig a gazdákat segítő ingyenhitel

Koronavírus: így sült el eddig a gazdákat segítő ingyenhitel

agrarszektor.hu
Több mint 54 milliárd forint értékben már mintegy 3000 gazdálkodó igényelt kedvezményes hitelt a forgóeszköz-finanszírozást segítő Agrár Széchenyi Kártya Plusz konstrukcióban - mondta Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár kedden az OTP Bank agrárhitelezéssel foglalkozó sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az államtitkár ismertette, hogy számos lényeges kormányzati döntés született az elmúlt időszakban, amely hatékonyan járul hozzá a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozásához. Ezek közé tartozik a 25 milliárd forintos, a nyár folyamán igényelhető vissza nem térítendő támogatási csomag a mezőgazdasági és élelmiszeripari szereplők számára, valamint annak a beruházási pályázati csomagnak a kidolgozása, amelyből az állattenyésztés 50 milliárd forinttal, a kertészeti ágazat 30 milliárd forinttal részesül. A hitelekhez kapcsolódó támogatási konstrukciók is széleskörűek: a kezességvállalási díjtámogatások mellett kiterjednek a beruházási hitelekhez kapcsolódó kamattámogatásra, valamint a forgóeszköz-finanszírozást segítő Agrár Széchenyi Kártya Pluszra - tette hozzá.

Feldman Zsolt kitért arra is, hogy a Növekedési hitelprogram (Nhp) konstrukcióval június 30-ig több mint 27 milliárd forint értékben kötöttek hitelszerződést a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások forgóeszköz és beruházás finanszírozásra, hitelkiváltásra. Az ágazat modernizációs folyamatait jelzi, hogy 2020 első negyedévben 30,8 százalékkal bővült a beruházások volumene, amely a kedvező hitelkörnyezetnek köszönhető. Szintén az első három hónapban a mezőgazdaság hitelállománya 7,1 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest - fűzte hozzá. 

Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese kiemelte, hogy a koronavírus-járvány komoly gazdasági károkat okozott, a hitelintézet elemzői szerint a GDP (bruttó hazai termék) idén három százalékkal esik vissza, a foglalkoztatás pedig 4-5 százalékkal mérséklődik átmenetileg. Ugyanakkor már látszik a javulás, nő a gazdasági aktivitás. 

Több gazdaságélénkítő intézkedés is megjelent a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére, amelyben az OTP Bank is aktívan részt vett: az NHP Hajrá konstrukcióiban több mint 80 milliárd forint értékben fogadtak be hitelkérelmet, a Széchenyi Kártya Program lehetőségeit pedig immár a középvállalatok is elkezdték igénybe venni, a programra épülő konstrukciókat tekintve az OTP Bank piaci részesedése már meghaladja a 40 százalékot. Emellett a növekedési kötvényprogram keretében 25 milliárd forintos vállalati kötvényállományra szerződött a hitelintézet. 

Szabó István, az OTP Agrár ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy az NHP Hajrá és az Agrár Széchenyi Kártya Plusz mellett az ügyfeleik számára elérhetővé tették az OTP-AVHGA Krízis Hitelt is, amely kedvező forgóeszköz finanszírozási lehetőséget nyújt a vállalkozásoknak. Az Agrárminisztérium által, 100 milliárd forintos keretösszeggel, június 1-jén indított AVHGA Krízis Agrárgarancia Programra épülő konstrukció célja, hogy a 2020. január 1. után fizetési nehézségekkel szembesülő mikro-, kis- és közepes méretű agrár-vállalkozások meg tudják őrizni, illetve vissza tudják állítani működőképességüket.

Herczeg András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) ügyvezető igazgatója egyebek mellett kiemelte, hogy az alapítvány a kezességvállalásával stabil feltételeket tud teremteni a bankok folyamatos hitelezési tevékenységéhez. A veszélyhelyzet alatt az alapítvány 3100 ügyletet bírált el 60 milliárd forint értékben. Az alapítvány meghatározó partnere az OTP Bank, a két szervezet együttműködése révén évente 80-100 milliárd forint hitel kerül kihelyezésre az agrárium számára.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03