2021. szeptember 29. szerda Mihály

Hírek - Agrárpénzek

Közeleg a határidő: már nem sokáig igényelhetik ezt a támogatást a magyar termelők

Megjelent a Magyar Államkincstár 62/2021. (VII. 28.) számú közleménye a szőlőültetvényeken megvalósuló növényegészségügyi védekezés támogatásáról szóló 9/2016. (II. 15.) FM rendelet alapján a 2021. évi „Kifizetési kérelem” benyújtásáról. Ennek értelmében augusztus 15-ig lehet benyújtani a kifizetési kérelmet szőlőültetvények növényegészségügyi védekezésre.
 
 

Megjelent a Magyar Államkincstár 62/2021. (VII. 28.) számú közleménye a szőlőültetvényeken megvalósuló növényegészségügyi védekezés támogatásáról szóló 9/2016. (II. 15.) FM rendelet alapján a 2021. évi „Kifizetési kérelem” benyújtásáról. Kifizetési kérelmet a szőlőtermelőnek és az igénylésre felhatalmazott termelői szerveződésnek 2021. évben 2021. július 30. 00.00.00 óra és legkésőbb 2021. augusztus 15. 23.59.59 óra között lehet benyújtani – írta meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A támogatásra a kifizetési kérelem kizárólag akkor nyújtható be, ha az igénybevételére vonatkozó 2007. évi XVII. törvényben foglaltak szerint nyilvántartásba vételi kötelezettségének eleget tett. Az igénybevételéhez kifizetési kérelem kizárólag elektronikus úton az Államkincstár honlapján keresztül, ügyfélkapus azonosítást (bejelentkezést) követően elérhető elektronikus kérelemkitöltő felületen, a Kincstár által erre a célra kialakított elektronikus űrlapon (elérési útvonal: Elektronikus kérelemkezelés → Piaci intézkedések → Nemzeti támogatások → A szőlőültetvényeken megvalósuló növényegészségügyi védekezés támogatása – Kifizetési kérelem) tölthető ki és nyújtható be. Fontos, hogy a Kincstár által üzemeltetett elektronikus kérelemkitöltő felületen évente egyszer kötelező az ügyfél-nyilvántartási adatokat érintő adategyeztetés.

A tárgyévben kizárólag egy kifizetési kérelem nyújtható be, melyben a növényegészségügyi megelőzés, illetve a növényegészségügyi felszámolás támogatása együttesen is igényelhető. Lényeges változás a korábbi évekhez képest, hogy a rendelet nemcsak a gépi bérmunka-szolgáltatásról a kérelmező nevére kiállított számla másolatát, hanem ezen felül még a gépi bérmunka-szolgáltatást végző nevére kiállított, a gépi bérmunka-szolgáltatás keretében felhasznált növényvédőszer megvásárlását igazoló számla másolatát is szükséges benyújtani. A bérmunkában kijuttatott támogatott növényvédőszer bizonylati igazolásának változásán túl a legfontosabb különbség az eddigi évek gyakorlatához képest, hogy bérmunka szolgáltatás igénybevétele esetén is csak a felhasznált növényvédőszer költsége igényelhető vissza.

A jogszabály részletesen elérhető az alábbi helyen. A kincstári kérelem benyújtására a közlemény ezen az oldalon érhető el.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu