2020. október 21. szerda Orsolya

Hírek - Agrárpénzek

Közérdek a méhészek támogatása?

Mind a növénytermesztés, mind a kertészeti ágazat termelékenysége nagymértékben függ a méhek beporzó tevékenységétől. Ezért a szakbizottság az ágazat számára rendelkezésre álló támogatások fenntartását kéri az EB-től – olvasható az MTI-n.
 
 

Az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottsága tegnapi állásfoglalásában arra kéri az Európai Bizottságot, hogy az ágazat számára rendelkezésre álló támogatásokat a jövőben is tartsák fent, sőt, azokat növeljék meg a 2013 utáni Közös Agrárpolitika keretein belül. Az állásfoglalásról az EP várhatóan a novemberi plenáris ülésen szavaz.

Az állásfoglalás-tervezet összefoglalja többek között a méz forgalmazásával kapcsolatos kérdéseket, az árak ingadozását és a méhek pusztulása okozta nehézségeket. A tervezet szerint a jövőben javítani kellene a méztermelés alakulásával kapcsolatos statisztikai adatok előrejelzését, jobban össze kellene hangolni az Unión kívülről importált méztermékek ellenőrzését, valamint a méhészeti kutatási programok fejlesztését.

A méheknek a termelési hozamok fenntartásában megkerülhetetlen szerepe van. Tabajdi Csaba szocialista EP képviselő ezért azt indítványozta, hogy a beporzást, mint szolgáltatást, sorolják a környezeti közjavak kategóriájába. E közérdekű szolgáltatásért a méhészek számára pénzügyi támogatást kellene nyújtani.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu