2020. február 17. hétfő Donát

Hírek - Agrárpénzek

Közvetlenül a gazdáktól vásárol a Pepsi

Sajátos beszerzési út mellett döntött a PepsiCo: mintegy 300 mexikói gazdától, közvetlenül szerzi be a szükséges gabonaféléket, méghozzá előre, fix összeget fizetve nekik a terményért. Ezzel a gazdák is jól járnak, akiknek korábban az Egyesült Államokig is el kellett menniük terményük eladásáért, a Pepsi pedig olcsón, helyben, a szállítási költségeket megspórolva jut nyersanyaghoz.
 
 

A mexikói San Gabriel környékén élő gazdák terményeit korábban közvetítők vásárolták fel, és csak szállítás után fizettek. Ezzel szemben a Pepsi előre garantálja az összeget a gazdálkodók számára, akik így akár hitelhez is juthatnak, vetőmagot, növényvédőszereket vásárolhatnak, biztosítást köthetnek és még gépeket is beszerezhetnek.

A Pepsi és a termelők közötti együttműködés egy egészen új megközelítést jelent, amelyben a vállalat versenyképességének fokozására társadalmilag is felelősen, kis közösségeket támogatva tesz kísérletet.

A néhány éve pilot projektként induló együttműködésben a PepsiCo Sabritas snack márka divíziója vesz részt, és a jelenlegi 300 fő körüli gazdaszámot 850-re szeretnék növelni, hogy a cég számára szükséges teljes napraforgó olaj mennyiséget helyi forrásokból tudják fedezni.

A projekttel a Pepsi jelentős költségmegtakarítást ért el, mert a farmok két helyi gyáregységéhez is közel helyezkednek el, így a szállításra jóval kevesebbet kell fordítania.

Természetesen nem a Pepsi az egyetlen cég, amely hasonló üzleti vállalkozásba kezdett. Korábban a Danone fejlesztett egy olyan vitaminokkal dúsított joghurtot, melyet önköltségi áron értékesített Bangladesben, cserébe viszont egy 2,5 milliárd fős potenciális fogyasztói csoportot tudott megfigyelni, akik napi 2,5 dollárnál kevesebb pénzből élnek.

A Pepsi árgaranciájának köszönhetően számos nagyobb helyi agrárvállalkozás kezdett pénzt fektetni olyan krumplifajták kifejlesztésébe, amely alkalmazkodik a mexikói klímához. Ma már a Pepsi a legnagyobb helyi burgonyavásárló Mexikóban, a teljes eladott mennyiség 22 százaléka a céghez kapcsolódik.

Az Pepsi és a gazdák együttműködésébe egy nonprofit szervezet is beszállt, akik mérnökök segítségével bevizsgáltatják a talajszerkezetet, hogy meghatározzák a termelésre legalkalmasabb vetőmagok, és növényvédőszerek körét. Helyi mérnökök révén később is segítséget, tanácsot tudnak nyújtani a gazdáknak, segítenek a beszerzésben.

A résztvevő gazdák mindegyike elégedett a együttműködéssel, mivel jóval magasabb árat kapnak terményeikért, mint korábban a kereskedőktől. Egyes farmerek termelése a 3 év alatt többszörösére emelkedett, bevételeikkel együtt.

A PepsiCo tervei között az szerepel, hogy a következő 7 évben mintegy 52 millió dollárt költenek terményvásárlásra, melyből 40 ezer tonna napraforgóolaj állítható elő. Ezzel a lépéssel közelebb kerülnek ahhoz, hogy kiválthassák azt a 80 ezer tonna pálmaolajat, melyet jelenleg Ázsiából és Afrikából szereznek be.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu