Kritikus munkaerőhiány jöhet a magyar agráriumban: így készülnek fel rá a gazdák

Kritikus munkaerőhiány jöhet a magyar agráriumban: így készülnek fel rá a gazdák

agrarszektor.hu
2021 negyedik negyedévében 0,2%-kal nőtt a beruházások volumene, lényegesen lassulva az előző negyedévi 12,6%-os növekedéshez képest, míg 1,6%-kal esett vissza az előző negyedévihez képest szezonálisan kiigazítva. így a beruházások volumene kissé elmarad a 2019-ben elért csúcstól. A beruházások növekedését leginkább az állami beruházások visszaesése fékezte, amit a tavaly év végi zárolások is okozhattak. A beruházásokon belül a teljesítményérték közel 64%-át képviselő építési beruházásoké 3,3%-kal nőtt, a 36%-ot kitevő gép- és berendezésberuházásoké ugyanakkor 4,6%-kal csökkent. A mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat beruházásai a tárgynegyedévben 8,8%-kal nőttek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A beruházási teljesítmény több mint felét megvalósító, legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében a fejlesztések volumene 6%-kal gyarapodott. A növekedésben szerepet játszottak a Covid19-járvány tavalyi mélypontja után kezdődött új vállalati fejlesztések is. Ugyanakkor a beruházások 14%-át realizáló költségvetési szerveknél a fejlesztések 15,9%-kal csökkentek a bázisidőszakhoz képest, ezen belül mind a központi szervek, mind az önkormányzatok csökkentették beruházásaikat a bázisidőszakhoz képest. A 2015. évi átlaghoz képest 54,2%-kal bővültek, 2010-hez képest 90,3%-kal nőttek - közel megduplázódtak - a beruházások. Mivel a beruházások növekedése jelentősen elmaradt a GDP növekedésétől, a beruházási ráta kissé mérséklődhetett. A váratlanul erős negyedik negyedévi GDP növekedésben a meglepetést nem a beruházások, hanem a fogyasztás, a külkereskedelem és a készletnövekedés okozhatta. Az építési beruházások növekedése pedig érdemben elmaradt az építőipari termelés negyedik negyedéves, mintegy 18%-os növekedésétől.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

Az egyes nemzetgazdasági ágakban eltérő folyamatok játszódtak le a beruházások tárgyidőszaki alakulását tekintve. A járvány negatív gazdasági hatásait - más intézkedések mellett - a kormány a vállalatok beruházásainak igen nagyvolumenű közvetlen támogatásával, a jegybankkal és állami bankok támogatásával alacsony kamatozású hitelekkel és garanciaprogramokkal sikeresen ellensúlyozta, ennek hatása a tavalyi évtől már határozottan jelentkeztek. Az emelkedő kamatok, a geopolitikai feszültségek miatt növekvő bizonytalanság és kockázatok, valamint elszálló energiaárak és beruházási költségek elbizonytalaníthatják a vállalatokat a beruházásoktól, azonban a jelenlegi energiaárak mellett az energiahatékonysági beruházások még magasabb kamatok mellett is megtérülhetnek, az emelkedő kamatok negatív hatását pedig a kkv-k számára továbbra is elérhető kedvezményes hitelkonstrukciók, valamint GINOP pályázatok ellensúlyozhatják.

EZ IS ÉRDEKELHET

A feldolgozóipari beruházások a rekordszintű működő tőke beáramlás is támogatja. A lakossági beruházásokat az 5%-os kedvezményes újlakás áfa visszavezetése mellett számos családtámogatási és a bürokráciát és egyéb költségeket csökkentő programjai, valamint a lakásfelújítási támogatások is élénkítik. Élénkülhetnek az állami infrastrukturális - döntően vasúti- beruházások, valamint az uniós források által támogatott beruházások területén, az uniós helyreállítási alap (Next Generation EU) pedig soha nem látott többletforrást biztosít - az utóbbi késlekedését a költségvetés megelőlegezi. Mindezek hatására idén 3-3,5%-ra lassuló, de folytatódó növekedésre számítunk a tavalyi 4,2%-os növekedést követően.

A nemzetgazdasági beruházások több mint negyedét megvalósító feldolgozóipar fejlesztései 16,7%-kal bővültek az egy évvel ezelőtti alacsony bázishoz képest. Az alágak túlnyomó többségében emelkedett a teljesítmény, köztük a három legnagyobb súlyú villamosberendezés-gyártásban, járműgyártásban és az élelmiszeriparban is. A villamos berendezés gyártása területén ugyanakkor az elektromos autók akkumulátorgyártásához kapcsolódóan óriási volumenű fejlesztések zajlanak, tekintve az alág termékei iránti erős nemzetközi keresletet, ami a következő években még érdemben fokozódhat az egyre szigorodó követelmények miatt. Ezen a területen idén az SK Innivation Iváncsán 680 milliárd forintos, az LG Chem és a Toray közösen 267 milliárd forintos (Nyergesújfalu) beruházást jelentett be a Samsung SDI 390 milliárd (Göd), az SK Innovation 239 milliárd (Komárom), a Toray 127 milliárd forint (Nyergesújfalu) értékű beruházásainak tavalyi bejelentései után. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Kedvező, hogy idén indul a BMW 1 milliárd euró értékű gyárának beruházása. A Mercedes 50-50 milliárd forintból új présüzemet és karosszéria üzemet épített, az utóbbiban már az idei év végétől kezdődött egy új elektromos modell gyártása. Tavaly rekordmértékű, 2000 milliárd forintot meghaladó (5,9 milliárd euró) működő tőke beruházást jelentettek be, így a tavalyelőtt bejelentett, 5,7 milliárd eurónyi (1700 milliárd forint) új beruházásokkal együtt folytatódhat a feldolgozóipari beruházások bővülése, amelyek közül már meghatározóvá vált a távol-keleti, azon belül is elsősorban a dél-koreai tőke, emellett számottevő beruházásokat jelentettek be japán, kínai és indiai vállalatok is. A feldolgozóipari kapacitások növeléséhez a kormányzati támogatások is hozzájárulhatnak.

A legnagyobb súlyú nemzetgazdasági ágak közül az ingatlanügyletek beruházási teljesítménye 13,2%-kal csökkent, elsősorban a lakásépítések visszaesése miatt. Míg lakásépítések csökkentették, a bérbeadást is szolgáló üzleti létesítményekbe (pl. kereskedelmi egységek, irodák, raktárak) növelték az ágazat beruházási teljesítményét. Az elmúlt években elindult az irodaátadási hullám a következő években is folytatódhat, mivel további több százezer négyzetméternyi iroda van fejlesztés és kivitelezés alatt, ugyanakkor az üresedési ráta az irodaházaknál történelmi mélypontról, 6% közeléből 9% fölé emelkedett, a raktározás területén pedig 2% alá süllyedt, így ez az ágazat továbbra is kiemelkedően teljesíthet.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szállítás, raktározás beruházásainak volumene 20,1%-kal nőtt, az állami infrastruktúra-fejlesztések mellett a logisztikával, fuvarozással és személyszálíltással foglalkozó vállalkozások is növelték a beruházásaikat. A következő években mintegy 5000 milliárd forintnyi forrás jut közúti és vasúti fejlesztésekre, így ezen a területen érdemi növekedés várható. A kereskedelem, gépjárműjavítás beruházási teljesítménye 3,2%-kal nőtt. A megugró online és csomagküldő kiskereskedelem további jelentős raktár és logisztikai, kiszállítási beruházásokat is generálhat. A mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat beruházásai a tárgynegyedévben 8,8%-kal nőttek. A mezőgazdaságra is jellemző és várhatóan egyre kritikusabb munkaerőhiány miatt ugyanakkor a precíziós gazdálkodásra való áttérés számottevő beruházási igényt generálhat. A mezőgazdasági fejlesztéseket a soha nem látott pályázati támogatások is élénkíteni fogják.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az államhoz kötődő beruházások közül a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás területén 18,8%-kal csökkentek a beruházások A művészet, szórakoztatás, szabadidő nemzetgazdasági ágazatban a sporttal, és kultúrával kapcsolatos beruházások, főleg tornatermek, tanuszodák építése, gyógyfürdőkkel kapcsolatos fejlesztések magasa bázisa miatt 5,7%-kal csökkentek a beruházások. A járványhelyzet miatt egy évvel ezelőtti magas bázis hatására a humán egészségügyi, szociális ellátásban 30%-kal csökkentek a beruházások, míg a távoktatás bevezetésével összefüggésben és felsőoktatási fejlesztések következtében egy évvel korábban megvalósuló fejlesztések magas bázisa miatt az oktatásban 3,1%-kal csökkent a beruházások volumene. Az oktatási beruházásokat érdemben növelni fogja az uniós forrásból a felsőoktatásra szánt 1500 milliárd forintos fejlesztési terv. A víz- és hulladékgazdálkodás területén 22,6%-kal csökkentek a beruházások. Az egészségügyben a következő években az Egészséges Budapest Program 700 milliárd forintos fejlesztési kerete érdemben járulhat hozzá a beruházásokhoz.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az információ, kommunikáció beruházásiteljesítmény-értékének volumene 12,8%-kal nőtt, a digitális hálózatépítésekkel (5G), mobiltelefonos szolgáltatásokkal és kábelhálózat építésekkel kapcsolatos fejlesztések miatt további növekedés várható. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátásban a szálláshely felújítások miatt 3,5%-kal növekedtek a beruházások. Noha a járvány miatt visszaeső turizmus megállíthatja a jelentős volumenű tervezett és folyamatban levő beruházásokat (csak Budapesten hozzávetőleg 50 szállodafejlesztés van/volt folyamatban, illetve tervezés alatt), egyes szállodaláncok a visszaesést felújításokra használják ki, amihez óriási állami támogatásokat is igénybe vehetnek.. A járvány több hullámának lefutása után azonban már érezhetően emelkedik a bizalom a szektorban, azonban a munkaerőhiány fokozódása elbizonytalaníthatja a az ágazati szereplőket. Szintén jelentős forrásokat biztosít a panziók felújítására Kisfaludy-program.

6,2%-kal csökkentek az energetikai beruházások az egy évvel ezelőtti magas bázishoz képest. A jelentős számú naperőmű pályázat és a paksi beruházások hatására a következő években érdemi növekedés várható. A bányászat, kőfejtés beruházásai a 34,4%-kal csökkentek. A pénzügyi, biztosítási tevékenység fejlesztései 4,3%-kal csökkentek. Az építőipari ágazat beruházásai 0,5%-kal csökkentek az egy évvel korábbi magas bázishoz képest, azonban a kedvező kilátásoknak és további állami támogatásoknak köszönhetően a következő években tovább növekedhetnek az ágazat beruházásai.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?