Légköri jelenségek is befolyásolják a gabonaárakat

agrarszektor.hu
Befektetők attól tartanak, hogy az idei elhúzódó, különösen erős légköri jelenség, a La Nina jelentős károkat okoz a vetésekben, így továbbra is a gabonaárak emelkedésére spekulálnak - állítják a Rabobank elemzői.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A bank elemzésében megkérdőjelezi a meteorológusok előrejelzését, miszerint az Ausztráliába tavaly megkérkezett, és azóta az ország keleti részén árvizeket, míg nyugaton szárazságot okozó időjárási anomália enyhülne.

A La Nina árvizet hozott Ausztráliába, és szárazságot Dél-Amerika és az Egyesült Államok termőföldjeire, amelyek közül egyik sem kedvez a búzának. A kínai ültetvények több mint felét, mintegy kétmillió hektárnyi területen sújtja az időjárási jelenség által okozott aszály.

A Rabobank a jelenség elhúzódására számít idén, ami további gabonapiaci áremelkedést vetít előre. A kedvezőtlen időjárás jelentősen ronthatja a búzatermés minőségét is, különösen Ausztráliában, Kanadában és Németországban, komoly esőzések miatt. Ezzel szemben Oroszországban a szárazság okozhat idén is problémákat.

A jelenlegi La Nina légköri hatásait tekintve az elmúlt száz év körülbelül harmadik legerősebbje, míg a Csendes-óceánt hűtő hatása közepes-erősnek számít. A Csendes-óceáni térségben a La Nina- és az El Nino-jelenség váltakozása jellemző. Utóbbi rendszerint éppen ellentétes hatással van Délkelet-Ázsiára és Ausztráliára: aszályokat okoz.

Múlt héten a brit meteorológiai szolgálat közölte, hogy a La Nina akár még két hónapig is meghatározhatja időjárásunkat. A British Wheather Services vezető meteorológusa szerint, ha nagyon elhúzodik a jelenség, komoly bajokkal kell szembenéznünk.

Az időjárási anomália összefüggésben van az északi féltekén megfigyelhető hideg telekkel, valamint az egyre hosszabbá váló indiai monszunnal is, a dél-amerikai esőzésekkel, és az Ausztráliát sújtó ciklonokkal.

Ausztráliában a tavalyi szárazság az ország búzatermésének 40 százalékát, hozzávetőleg 4,7 millió tonnát vitte el.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?