Lejárt a papíralapú agrárkár-bejelentések kora

agrarszektor.hu
Az agrárkár-enyhítési rendszerben az új, 2015. kárenyhítési évtől (2014. november 1-től)megváltozik a mezőgazdasági káresemények bejelentési módja. Az agrárkár-enyhítési rendszerben tag termelők a 2014. november 1-jén és az azt követően bekövetkezett mezőgazdasági káreseményeket - az eddig megszokott papír alapú kárbejelentés helyett - elektronikus úton jelenthetik be. Az elektronikus kárbejelentő felület az MVH honlapján az "Elektronikus ügyintézés" menüpont alatt érhető el az "MKR - Mezőgazdasági Kockázatkezelő Rendszer" elnevezésű alkalmazáson keresztül. Az elektronikus felület használatához szükség esetén a falugazdászok nyújtanak segítséget.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A 2014. kárenyhítési évre vonatkozóan az október 31-ig bekövetkezett mezőgazdasági káreseményekkel kapcsolatos termelői kárbejelentéseket és a kárenyhítő juttatás iránti kérelmek benyújtásának eljárását a fenti változás még nem érinti. Ezért a 2014. október 31-ig bekövetkezett mezőgazdasági káreseményeket 15 napon belül, a megszokott módon papír alapon lehet bejelenteni az illetékes agrárkár-megállapító szerv részére.

Az elmúlt napokban jellemzően belvíz-, felhőszakadás és viharkár fordult elő. A 15 napos bejelentési határidő a belvízkár esetén attól a naptól kezdődik, amikor károsodás az adott növénykultúrán első alkalommal észlelhetővé válik, míg felhőszakadás és viharkár esetén a káresemény első alkalommal történő észlelésének a napjától. Fontos, hogy az elmúlt napokban bekövetkezett, az agrárkár-megállapító szerv által igazolt mezőgazdasági káresemények által okozott hozamcsökkenés a 2014. évi kárenyhítésre vonatkozó kárenyhítő juttatás iránti kérelem részeként 2014. november 30-ig benyújtásra kerülhet.

Az FM sajtóközleményében továbbá felhívja a termelők figyelmét arra, hogy 2014. november 1-től új elektronikus felület segíti a díjtámogatott mezőgazdasági biztosítások ajánlatkéréséhez szükséges területadatok összeállítását is. Az "MKR - Mezőgazdasági Kockázatkezelő Rendszer" alkalmazás használatával díjtámogatott mezőgazdasági biztosításokhoz kapcsolódóan területösszesítő is előállítható, amellyel egyszerűen és pontosan meghatározhatóak a biztosítani kívánt területek és azok korábbi években realizált hozamadatai. A területösszesítő használata ugyan nem kötelező, de annak alkalmazásával jelentősen csökkenhet a díjtámogatott mezőgazdasági biztosítások ajánlatkérésével, megkötésével járó adminisztrációs teher. Az új területösszesítőt előállító elektronikus felület használatánál is számíthatnak a termelők a falugazdászok, illetve a biztosítók segítségére.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?