Lekaszálja Brüsszel a "gazdákat" - Minden hatodik északír kiszáll?

agrarszektor.hu
Akár minden hatodik gazdálkodó kiszorulhat Észak-Írországban az agrártámogatásokból, mert nem felel meg az új uniós szabályozásnak. Mostantól csak az úgynevezett aktív gazdák kaphatnak támogatásokat, de előfordulhat, hogy több mint ötezer északír termelő nem tesz eleget e követelménynek.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Januártól új uniós agrárjogszabályok érvényesek Észak-Írországban (is), ezért csak az úgynevezett aktív gazdák lesznek jogosultak a támogatásokra - közölte az ag-press.eu. Annak ellenére, hogy a Közös Agrárpolitika (KAP) részleteiről még sok tagországban egyeztetnek és e fogalmat nem sikerült teljesen tisztázni, várhatóan sokan elesnek az eddigi támogatásoktól, mert nem felelnek meg az új előírásoknak. Az aktív gazda szabályozás legfontosabb célja, hogy az uniós forrásokat azok kapják meg, akik ténylegesen termelnek, vagyis ki lehessen szűrni a támogatási visszaéléseket.

Tavaly év vége óta az észak-ír mezőgazdasági hivatal 7217 levelet adott fel olyan mezőgazdasági szereplőknek, amelyekről feltételezte, hogy nem tesznek eleget az új szabályozásnak. Közülük 2045 jelezte, hogy jogosult maradhat, míg 5172 nem küldött érdemi választ. Ez utóbbiak május tizenötödikéig értesíthetik a hivatalt, hogy mégis megfelelnek a követelményeknek.

Nálunk is bevezetik ezt a státust
Az aktív gazda fogalmát Magyarországon is be kell vezetni. E státust a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a közvetlen kifizetések támogatási feltételeként vizsgálja majd.


Észak-Írországban a statisztikák szerint összesen 31 ezer gazdálkodó kapott uniós agrártámogatásokat, így az új KAP miatt akár 16-17 százalékuk is eleshet a többletforrásoktól, ha valóban több mint ötezren kiszorulnak a rendszerből. Ez azt jelentené, hogy minden hatodik gazda hagyna fel eddigi "mezőgazdasági tevékenységével" Észak-Írországban.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?