Letétbe helyezte Bige az agráróriás vételárát

Csak a KITE-tulajdonosok akadályozhatják meg a Bige-vásárlást. Nincs újabb konkrét ajánlat.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Letétbe helyezte a nádudvari KITE Zrt. vételárát a péti Nitrogénművek, és az adásvételi feltételekről megállapodás is született. A Bige Holdinghoz tartozó műtrágyagyár többségi részesedésének megszerzését a tényleges tulajdonosok akadályozhatják meg, ha nem fogadják el a megállapodás feltételeit. A KITE-Bige tranzakció nyilvánosságra jutása óta "beindult a nyüzsgés" a nádudvari óriás agrárintegrátor körül, de újabb konkrét vételi ajánlatot senki sem tett. A cég vezérigazgatója szerint ilyen ajánlat most "eső után köpönyeg" lenne.

Újraaktivizálódtak az utóbbi időszakban azok a piaci szereplők, akik már korábban is érdeklődtek a KITE Zrt. megvásárlása iránt - fogalmazott az agrarszektor.hu-nak Búvár Géza, a nádudvari társaság vezérigazgatója. Az elmúlt egy-két évben többen jelezték érdeklődésüket az agrárintegrátori tevékenységgel foglalkozó vállalat iránt, de az adásvétel kapcsán megállapodás csak a Bige László érdekeltségébe tartozó péti Nitrogénművekkel született. A tranzakció nyilvánosságra jutása óta azonban ismét "beindult a nyüzsgés" a cég körül, de a vezérigazgató szerint újabb konkrét vételi ajánlatot senki sem tett.

Ilyen vételi ajánlat ma egyébként is "eső után köpönyeg" lenne, mivel a Nitrogénművek letétbe helyezte a KITE Zrt.-ért járó vételárat, és egy megállapodás is született az adásvételi feltételekről - közölte a vezérigazgató. Ennek nyomán beindult a tulajdonosváltáshoz szükséges folyamat, amelynek részeként a tranzakciót a KITE-t tulajdonló mezőgazdasági társaságok közgyűléseinek, illetve később a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH) is jóvá kell hagynia. Így a Nitrogénművek részvényvásárlását most újabb vételi ajánlatok nem hátráltathatják, hanem - állapította meg a vezérigazgató - legfeljebb a tulajdonosok dönthetnek úgy menetközben, hogy nem fogadják el a Bige-féle feltételeket.

Most vannak megkeresések olyan emberek részéről, akik mögött egyesek az OTP Bankot sejtik - fogalmazott Búvár Géza. Egyes hírek szerint a társaság 18 százaléknyi külső (sem a dolgozókhoz, sem a kft.-be tömörült mezőgazdasági agrárvállalati körhöz nem kötődő) részvénycsomagját vásárolnák fel, míg más források a cég száz százalékának megvételi szándékát említik. A feltételezett - Csányi Sándor OTP-vezérhez kötött - tapogatózás ugyanakkor egyes értesülések szerint a névérték 5,7-5,8-szeresének megfelelő ajánlatot takarhat, ez pedig kevesebb lenne a Bige Holding által beígért összegnél. (Egyesek a Csányi-érdekeltségű Bonafarm színre lépését is lehetségesnek tartják, de ezt a cégcsoportnál határozottan cáfolták).

Mint az agrarszektor.hu beszámolt róla, a péti Nitrogénművek a dolgozók és a menedzsment tulajdonában lévő, 52 százalékos többségi részvénycsomag névértékének 18-szorosát fizetné, míg a mezőgazdasági vállalatok birtokában lévő, 28 százalékos kisebbségi pakettért 10-szeres árat adna. A fennmaradó külső (más termelőkhöz, iparvállalatokhoz, befektetőkhöz tartozó) részvényekre nem adott ajánlatot, de ez szakértők szerint - akár 80 százalékot is elérő nagytulajdonosként - nem is áll érdekében, hiszen megfelelő transzferárképzéssel könnyedén csoportosíthatja a vállalat profitját, így egy osztalékmentes cég tulajdoni hányada már jóval alacsonyabb értéket képviselhet.

A vételárat nem hozták nyilvánosságra, de a Portfolio.hu számításai szerint az 52 százalékos többségi csomag 13,9 milliárd, a 28 százalékos kisebbségi pakett 4,1 milliárd forintot érhet. A KITE tavalyi jelentése szerint azonban a társaság több milliárd forintos nettó készpénzt is tartalmaz, így a tényleges vételár a 18 milliárdos "elméleti" összegnél jóval kisebb lehet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?