Lisztéria-ügy: óriási zűr a magyar hűtőiparban

agrarszektor.hu
Más hazai hűtő- és konzervipari cégeket is érinthet, hogy a Greenyard Hungary (GH) Kft. bajai hűtőüzemének gyorsfagyasztott zöldségtermékei lisztéria baktériummal szennyeződtek. Több vállalat is vásárolt ugyanis alapanyagokat a GH-tól, amelyeket saját termékeibe dolgozott be. Így most e vétlen hűtő- és konzervipari társaságok is arra kényszerülhetnek, hogy az ügyről tájékoztassák - sokszor külföldi - kereskedelmi partnereiket, illetve visszahívják termékeiket.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Nem csak a Greenyard Hungary Kft. bajai hűtőüzemét érinti a lisztéria baktériummal szennyeződött gyorsfagyasztott csemegekukorica és zöldségtermékek miatt kirobbant európai élelmiszerbiztonsági ügy - értesült az agrárszektor.hu. Több más hazai hűtő- és konzervipari cég is vásárolt ugyanis a GH-tól alapanyagokat az elmúlt években, amelyeket saját gyorsfagyasztott vagy konzervtermékeibe dolgozott be.

Mint ismert, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) július 5-én közölte, hogy azonnali hatállyal megtiltotta valamennyi fagyasztott zöldség és zöldségkeverék forgalomba hozatalát, amelyet a Greenyard magyarországi üzemében 2016 augusztusa és 2018 júniusa között gyártottak, illetve elrendelte a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívását is. Előzőleg az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) jelezte, hogy valószínűleg Magyarországról származó gyorsfagyasztott csemegekukorica tételek és esetleg egyéb fagyasztott zöldségek okoznak 2015 óta járványt több európai uniós országban, és a szennyeződések halálesetekhez is vezettek. A megbetegedéseket a Listeria monocytogenes nevű baktérium "erőteljesnek" nevezett változata idézte elő.

Az agrárszektor.hu információi szerint az ügy miatt most több más hazai hűtő- és konzervipari társaság is arra kényszerülhet, hogy tájékoztassa bel- és külföldi kereskedelmi partnereit, ha az általuk gyártott termékek 2016 augusztusa és 2018 júniusa között előállított Greenyard-termékeket tartalmaznak. Elképzelhető, hogy a Greenyard mellett más vállalatoknak is vissza kell hívniuk a kereskedelmi forgalomból egyes termékeiket.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03