Magyar-román együttműködés keretében fejlesztették a szegedi nagybani piacot

agrarszektor.hu
Több mint egymillió euró értékű uniós projekt - a Magyarország - Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 - keretében zajlott a temesvári és a szegedi nagybani piacok fejlesztése, valamint egy regionális integrált mezőgazdasági nagykereskedő rendszer infrastruktúrájának kiépítése.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A projekt keretében a temesvári nagybani piacon egy új csarnokot építettek, ahol magyarországi termelők is helyet kapnak. Ezzel párhuzamosan a Dorozsmai Nagybani Piacon betonburkolatot kapott a várakoztató parkoló. Elkészült egy elektronikus kijelző rendszer is, amely a temesvári és a szegedi piacon egy időben megmutatja a forgalmazott zöldségek, gyümölcsök árait, román lejben és magyar forintban. A virtuális árubörze segítségével az elektronikus kijelzőknek köszönhetően a temesváriak tájékozódhatnak a magyarországi árak felől, hasonlóan a szegediek is megtudhatják, hogy mennyiért árusítják a zöldséget-gyümölcsöt Temesváron. A projekt egy másik elemeként a beléptető rendszer fejlesztésére is sor került.

A Temesvár-Szeged regionális integrált agro-logisztikai rendszer az információszolgáltatáson túlmenően elősegíti a két országbeli mezőgazdasági nagykereskedők közötti üzletkötések gyors lebonyolítását is. A projekt célkitűzése volt az áruk és szolgáltatások mobilitásának lehetővé tétele és a helyi termékek piacra jutásának elősegítése, mindkét helyszínen

A projekt eredményeként fejlődik mindkét piac infrastruktúrája, várhatóan növekszik a határon átnyúló együttműködésben résztvevő üzletemberek száma, új munkahelyek jönnek létre és új szolgáltatások teszik könnyebbé a kereskedést. A projekt költségvetése 1.092.717,68 EUR, amelyből 928.810,03 EUR az Európai Uniós forrás. A magyar partner költségvetése 575.664 EUR, amelyből 489.314 EUR az Európai Uniós támogatás.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03