2020. október 1. csütörtök Malvin

Hírek - Agrárpénzek

Magyarország megállapodást kötött a Fülöp-szigetekkel

Nagy István agrárminiszter és Emmanuel Piñol, a Fülöp-szigetek Köztárságának agrárminisztere közös megállapodást írt alá a kétoldalú tárgyalásokat követően Manilában szerda reggel. A mezőgazdaság területén kölcsönösen előnyös együttműködés a magyar és filippin kereskedelmi partnerség fellendítése érdekében is kulcsfontosságú. A két ország közötti megállapodás kiterjed a tudásmegosztásra mind technikai és az élelmiszerbiztonság területén, valamint a mezőgazdasági gépesítés fejlesztése terén is.
 
 

A tárcavezető biztosította Emmanuel Piñolt arról, hogy a rendelkezésünkre álló víztisztítási és vízmegőrzési technológiák és az ahhoz kapcsolódó szaktudás átadása hamarosan megtörténhet a két ország között - írja közleményében az Agrárminisztérium. Nagy István elmondta továbbá, hogy Magyarország azon dolgozik, hogy a Fülöp-szigeteki Köztársaság engedélyezze az innen származó hústermékek bevitelét. Három magyar üzem már 2017. nyarától rendelkezik akkreditációval, ennek példájára a többi érdeklődő magyar üzem akkreditációját is kezdeményezték. A sertés kínálat szűkösségét a szigetországban az okozza, hogy az elmúlt években jelentősen csökkent a háztáji gazdaságokban nevelt egyedek száma. A háztáji gazdaságok – amelyből 7,7 millió nevel sertést –64 százalékos, míg az ipari jellegű tenyésztés csupán 36 százalékos részesedést ér el az ország sertéstenyésztésében.

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A konferencián az agrárgazdaság legaktuálisabb témáiról kaphatnak naprakész információkat a résztvevők. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. Ha tájékozott akar lenni az agráriumban, jöjjön el a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra április 26-án! A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

A tárgyalásokon az is elhangzott, hogy még ez év első felében a Fülöp-szigeteki hatóságok állategészségügyi delegációt küldenek Magyarországra. A delegáció feladata lesz majd felmérni az itthoni állategészségügyi helyzetet és az azt ellenőrző magyar rendszereket. Jelenleg Fülöp-szigeteki Köztársaság korlátozza a sertés eredetű termékek importját Magyarország teljes területéről. A regionalizáció mielőbbi bevezetése érdekében a magyar hatóságok mindenben a fülöp-szigeteki hatóságok rendelkezésre állnak és a magyar vállalatok készen állnak a filippin kereslet megbízható és jó minőségű sertéshússal való kielégítésére – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu