2020. október 20. kedd Vendel

Hírek - Agrárpénzek

Makro adatok a gazda szemével: Hogyan lehet az emelkedő mezőgazdasági béreket kitermelni?

Az utóbbi években gyakran számolnak be ügyfeleink is a munkaerőhiányból fakadó mindennapi kihívásaikról, valamint a bérköltségek jelentős emelkedéséről, amely jelenséggel a megtermelt érték nem mindig tudott lépést tartani.
 
 

Egyre nehezebben találnak olyan embert, aki a leszedi a termést, felmegy a meredekebb lejtésű szőlőültetvényekbe, vagy akár akkor is munkába áll, ha reggel esőfellegek gyülekeznek. Egy gazdaság számára a megbízható munkaerő hiánya veszteséget, kieső termelési értéket, ezek eredőjeként pedig romló jövedelmezőséget okoz.

Forrás: KSH 2018, Takarékbank Agrárcentrum szerk.

Magyarország mezőgazdaságának elmúlt 20 évét vizsgálva azt látjuk, hogy 2008-ig a folyamatosan növekvő mezőgazdasági kibocsátással összhangban emelkedett a mezőgazdasági munkavállalói jövedelem. Ebben az időszakban a munkavállalói jövedelem 10,4-11,9%-a volt a kibocsátásnak.

A 2010-es években a kibocsátást meghaladó mértékben növekedett a munkavállalói jövedelem, amely 2017-re már a kibocsátás 14,9%-át tette ki. Bár időközben egyes mezőgazdasági alágazatokban fehéredés is zajlott, a 2010-es évek tendenciája ezzel együtt is más képet mutat, mint a 2000-es éveké.

A mezőgazdaságban működő vállalkozások aktuális kérdés legfőképp az, hogy miként lehet magasabb, munkaerőre vetített fajlagos hozzáadott értéket elérni. Meglátásunk szerint sajnos erre rövidtávú megoldás nincs. A mezőgazdaságot a fiatal generáció számára vonzóvá kell tenni, „brandelni” kell az egyes tevékenységeket, termékpályákat. Ezen felül magasabb hozzáadott értékű termelési fázisokban kell részt venni, így válik megfizethetővé a minőségi munkaerő is. A harmadik tényezőként a technológiai fejlesztések fontosságát emelnénk ki: akár a hozzáadott érték növelés, akár az élő munka igényt csökkentő stratégiáját követi egy gazdaság, a végeredmény a fajlagos termelés bővüléséhez, és ezáltal a jövedelmezőség növeléséhez és tervezhetőbbé tételéhez is elvezet.

Szerző: Kittlinger Csaba, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu