Makro adatok a gazda szemével: Hogyan lehet az emelkedő mezőgazdasági béreket kitermelni?

Makro adatok a gazda szemével: Hogyan lehet az emelkedő mezőgazdasági béreket kitermelni?

Takarék Agrár24
Az utóbbi években gyakran számolnak be ügyfeleink is a munkaerőhiányból fakadó mindennapi kihívásaikról, valamint a bérköltségek jelentős emelkedéséről, amely jelenséggel a megtermelt érték nem mindig tudott lépést tartani.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Egyre nehezebben találnak olyan embert, aki a leszedi a termést, felmegy a meredekebb lejtésű szőlőültetvényekbe, vagy akár akkor is munkába áll, ha reggel esőfellegek gyülekeznek. Egy gazdaság számára a megbízható munkaerő hiánya veszteséget, kieső termelési értéket, ezek eredőjeként pedig romló jövedelmezőséget okoz.

Forrás: KSH 2018, Takarékbank Agrárcentrum szerk.

Magyarország mezőgazdaságának elmúlt 20 évét vizsgálva azt látjuk, hogy 2008-ig a folyamatosan növekvő mezőgazdasági kibocsátással összhangban emelkedett a mezőgazdasági munkavállalói jövedelem. Ebben az időszakban a munkavállalói jövedelem 10,4-11,9%-a volt a kibocsátásnak.

A 2010-es években a kibocsátást meghaladó mértékben növekedett a munkavállalói jövedelem, amely 2017-re már a kibocsátás 14,9%-át tette ki. Bár időközben egyes mezőgazdasági alágazatokban fehéredés is zajlott, a 2010-es évek tendenciája ezzel együtt is más képet mutat, mint a 2000-es éveké.

A mezőgazdaságban működő vállalkozások aktuális kérdés legfőképp az, hogy miként lehet magasabb, munkaerőre vetített fajlagos hozzáadott értéket elérni. Meglátásunk szerint sajnos erre rövidtávú megoldás nincs. A mezőgazdaságot a fiatal generáció számára vonzóvá kell tenni, "brandelni" kell az egyes tevékenységeket, termékpályákat. Ezen felül magasabb hozzáadott értékű termelési fázisokban kell részt venni, így válik megfizethetővé a minőségi munkaerő is. A harmadik tényezőként a technológiai fejlesztések fontosságát emelnénk ki: akár a hozzáadott érték növelés, akár az élő munka igényt csökkentő stratégiáját követi egy gazdaság, a végeredmény a fajlagos termelés bővüléséhez, és ezáltal a jövedelmezőség növeléséhez és tervezhetőbbé tételéhez is elvezet.

Szerző: Kittlinger Csaba, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?