2021. január 18. hétfő Piroska

Hírek - Agrárpénzek

Már a bedőlés fenyegeti a még nem létező nemzeti dohányboltokat

Péntek éjfélig nyújtható be pályázat nemzeti dohánybolt üzemeltetésére, azonban jókora rizikót vállal az, aki ezt megteszi. A kormány is elismeri, hogy további intézkedések szükségesek a tervezett árusító pontok nyereségességének biztosítására, azonban a piaci szereplők szerint ötleteik az árak emelkedéséhez, ezáltal a feketegazdaság erősödéséhez vezetnének, emellett pedig a várható uniós intézkedések is megnehezítik a helyzetet.
 
 

Az origo.hu-n megjelent cikk szerint egy eddig ablakosként működő, 16 négyzetméteres trafikot belépős bolttá történő átalakításának pályázati díjjal és minden járulékos költséggel terhelt költségei mintegy egymillió forintos ráfordítást igényelnének, ráadásul a kibővített termékválaszték sem garantálná a kifizetődő működést. A cigaretta 3-5 százalékos árrés és 8 millió forintos forgalom mellett is csupán 400,000 forintos nyereséget tud realizálni, az új rendszerben pedig erre honne rá a bérleti díj, a rezsi, a koncessziós díj, a trafikonkénti 2 alkalmazott.

Az árrés 8-13 százalékos emelése a gyártók merev ellenállásába ütközik, a kisebb forgalmú helyeknek járó állami kompenzációról pedig szó sem lehet a jelenlegi álláspont szerint. A cigaretta árának már jelenleg is legnagyobb része, minden 100 forint 82-83 százalékát az adók és egyéb terhek teszik ki, azaz az árrés emeléséből származó különbözet a fennmaradó 17-18 forint csökkenésében jelentkezne, márpedig ezt sem gyártó, sem kereskedő nem nyelné le. Ellenkező esetben azonban a vártnál is jelentősebben megemelkedne a cigaretta ára, ami óhatatlanul a feketekereskedelem további növekedéséhez vezetne.

További veszélyt jelent az Európai Unió internetes dohánykereskedelmet könnyítő szándéka, amitől az illegális fogyasztás legális ösvényekre terelését várják. Ezzel kapcsolatosan nem csak a hatékony korellenőrzés irrealitása jelentkezne problémaként, hanem az éppen induló, a fentiek fényében amúgy is komoly problémák közepette induló dohányboltoknak leküzdhetetlen konkurenciát támasztana.

A teljes cikk az origo.hu-n olvasható.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu