Már benyújthatók a támogatási kérelmek: ezekre figyelj oda!

MTI
Megkezdődött kedden az egységes kérelmek beadásának időszaka, amelyhez az idén is ingyenes segítséget nyújtanak a falugazdászok - tájékoztatta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI-t közleményben.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Idén már 46 jogcímre lehet támogatási és kifizetési kérelmet benyújtani. Több jogcím igénylése esetében változtak az előírások és a kötelezettségek, erről a kérelem kitöltésekor a NAK szakemberei felvilágosítást adnak. A támogatási kérelmek kétharmadát, évente mintegy 120 ezer kérelmet a falugazdászok közreműködésével adják be a gazdák - közölte a kamara.

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A konferencián az agrárgazdaság legaktuálisabb témáiról kaphatnak naprakész információkat a résztvevők. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. Ha tájékozott akar lenni az agráriumban, jöjjön el a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra április 26-án! A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

A NAK kiemelte, hogy a kérelmeket az idén is csak elektronikus úton, a Magyar Államkincstár (MÁK) internetes felületén lehet beadni. A szankciómentes benyújtásra május 15-ig van lehetőség, az ezt követő napokon benyújtott kérelmeknél munkanaponként 1 százalékos támogatáscsökkentéssel kell számolnia a termelőnek. A kérelem beküldésének utolsó napja június 11. A május 15-ig beadott kérelmek szankció nélküli módosítása idén május 31. helyett június 2-ig lehetséges, kivéve az állatalapú támogatási kérelmeket, amelyek változtatása esetén május 15. után már támogatáscsökkenéssel kell számolni - tették hozzá.

Közölték, hogy őstermelői kártyával vagy kamarai kártyával jelentősen gyorsítható az egységes kérelmek benyújtása. Javasolják azt is, hogy az agrártámogatások igénylésekor az ügyfél személyesen járjon el. Amennyiben a gazdálkodó valamely családtagja nevében járna el, azt csak meghatalmazás birtokában teheti meg. A képviselet igazolására a NAK portáljáról letölthető MH1 nyilatkozatot kell kitöltve és aláírva magával vinnie a kamarai tagnak.

Címlap kép: MTI/Czeglédi Zsolt

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03