Már krumpliból is importra szorulunk - drágulás jöhet!

agrarszektor.hu
Tavaly a sok eső miatt kevés krumpli termett, ennek megfelelően az árak egyre emelkednek, és az import is növekszik. Mára az áruházakban kapható összes feldolgozott termék import burgonyából készül.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Akát ötven kilométert is hajlandóak utazni a vásárlók a nyíregyházi piacra, ahol már száz forint is körül lehet krumplit venni, hiszen máshol, Míg a bevásárlóközpontokban 170-250 forintba is kerül a burgonya kilója - és az árak valószínűleg még feljebb mennek majd - addig a nyíregyházi piacon már száz forintért is lehet krumplit kapni - hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

A Burgonya Terméktanács elnöke a műsorban azt mondta, az esős időjárás keresztülhúzta a termelők számításait, tavaly 330-350 ezer tonna krumpli termett Magyarországon, fele annyi, mint egy átlagos évben. Kecskés Gábor szerint a termelők, ha nem is feltétlenül veszteséges, de biztosan nagyon nehéz évet zártak 2010-ben. A szakember idén nem vár burgonyahiányt, szerinte a tartalékkészlet és az import biztonságos és folyamatos ellátást ad majd.

A magyar burgonyatermelés gyakorlatilag az uniós csatlakozás óta nem fedezi az igényeket, krumpliból is nettó importőrök lettünk, és ma már ott tartunk, hogy az áruházakban kapható összes feldolgozott termék import burgonyából készül, miközben adottságaink, lehetőségeink alapján önellátók is lehetnénk.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03