2020. július 11. szombat Nóra, Lili

Hírek - Agrárpénzek

Már úton van a zöldítési támogatás!

Az elkövetkező hetekben a gazdáknak érdemes lesz figyelniük a bankszámlájukat, mert megkezdik a zöldítési támogatások kifizetését, illetve a terület alapú támogatások újabb részletét is utalják – legalábbis erre tett ígéretet az Agrárminisztérium képviselője az Agrárszektor konferencia egyik záró előadásán.
 
 

Juhász Anikó, a szaktárca helyettes államtitkára az idei agrártámogatási kifizetésekről és 2019-es támogatási tervekről tartott tájékoztatót a konferencia résztvevőinek. A zöldítés jogcímre még egyetlen fillért nem kaptak a gazdák idén, de decemberben várhatóan 20 milliárd forint kifizetése történik meg a 2018-as egységes kérelmek alapján. A zöldítésre járó további 130 milliárd forintot a törvény szerint 2019 közepéig kell eljuttatni a gazdákhoz. A 2018. évi kérelmek alapján az év végéig közvetlen támogatásoknál (SAPS, zöldítés, kistermelői, termeléshez kötött támogatás) 91,3 milliárd forint kifizetését ígérte az államtitkár. Az alaptámogatások esetében (SAPS) 27 milliárd forintot utal majd decemberben a kincstár. A nemzeti támogatások, azaz pl. állatjóléti támogatások, átmeneti nemzeti támogatások (ÁNT) esetében 10,3 milliárd forintot fizetnek ki az év végéig, a vidékfejlesztési program állat és terület alapú kifizetéseinél pedig várhatóan 13 milliárd forintot juttatnak el a jogosultakhoz szilveszterig.


2018-ban 172 ezret meghaladó számú egységes kérelem érkezett be közel 5 millió hektár mezőgazdasági területre. Fő szabály szerint a 2018. évi egységes kérelmek után járó támogatásokat 2019. első félévének végéig kell a Magyar Államkincstárnak megítélnie és kifizetnie.

A gazdáknak jövőre sem kell izgulniuk a támogatások miatt, Juhász Anikó szerint 2019-ben ugyanúgy alakul majd a kifizetések nagyságrendje, mint a 2018-as évben, ami kiszámítható gazdálkodást jelent a jövő évre. Az államtitkár ugyanakkor arra hívta fel a gazdák figyelmet, hogy amíg ez a stabil keret rendelkezésükre áll, a forrásokat igyekezzenek a gazdaság hatékonyabb működését garantáló fejlesztésekre visszaforgatni, illetve hasznos lenne olyan eszközöket is beszerezni, amivel ezt a hatékonyságot mérni lehet. A 2020 utáni Közös Agrárpolitika (KAP) ugyanis azokat részesíti majd előnyben, akik adatokkal alátámasztva tudják igazolni, hogy tevékenységük megfelel a legújabb KAP kitűzéseinek, emellett az uniós társadalmi és környezeti elvárásoknak is eleget tesz.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu