2019. szeptember 22. vasárnap Móric

Hírek - Agrárpénzek

Marad a magas tejár

Jobban járhatnak idén a tejtermelők, mivel stabilizálódni látszik a tejfelvásárlási ár, továbbá fejlesztésekre is sor kerülhet. A gyenge forintnak viszont most a feldolgozók ihatják meg a levét.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára bejelentette, a tejtermelők a különleges hátrányok kezelésére csaknem 13 milliárd forintot vehetnek igénybe 2012-ben, és a VM folyósítja a mintegy 8,7 milliárd forintos éves tejágazati állatjóléti támogatást is. Mivel a támogatások a jövőben is hasonló szinten maradnak, a felvásárlási árak pedig jelenleg elérik - vagy meghaladják - a 90 forintot, az elmúlt években veszteséget elszenvedett tejtermelők végre újra nyereséghez juthatnak, visszafizethetik hiteleiket, rendezhetik soraikat - írja a Világgazdaság.

Ez viszont rossz hír a feldolgozóknak: az Európai Unióban jellemző 33-35 eurócentes felvásárlási ár kilogrammonként mára 100 forint felett jár a gyenge forint és az euró árfolyamának köszönhetően, és ez tovább is emelkedhet.

Benke László, a mintegy 350 tejelő tehenet tartó Tej 2007 Kft. ügyvezetője elmondta: „Az utóbbi évek alacsony tejfelvásárlási árai mellett üzemmérettől függetlenül gyakorlatilag minden termelő veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, néhány éve még 55 forint is volt a felvásárlási ár, emellett nyereséget termelni nem lehet. Az azóta folyamatosan emelkedő árak kedvezőbb helyzetbe hozták a termelőket. A jelenlegi ár a támogatásokkal együtt már elegendő a folyó működés fenntartására, de a fejlesztésekhez, vagy az elmúlt évek veszteségeinek kezeléséhez nem biztos, hogy elegendő ez az árszint.”

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu