Marad a magas tejár

agrarszektor.hu
Jobban járhatnak idén a tejtermelők, mivel stabilizálódni látszik a tejfelvásárlási ár, továbbá fejlesztésekre is sor kerülhet. A gyenge forintnak viszont most a feldolgozók ihatják meg a levét.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára bejelentette, a tejtermelők a különleges hátrányok kezelésére csaknem 13 milliárd forintot vehetnek igénybe 2012-ben, és a VM folyósítja a mintegy 8,7 milliárd forintos éves tejágazati állatjóléti támogatást is. Mivel a támogatások a jövőben is hasonló szinten maradnak, a felvásárlási árak pedig jelenleg elérik - vagy meghaladják - a 90 forintot, az elmúlt években veszteséget elszenvedett tejtermelők végre újra nyereséghez juthatnak, visszafizethetik hiteleiket, rendezhetik soraikat - írja a Világgazdaság.

Ez viszont rossz hír a feldolgozóknak: az Európai Unióban jellemző 33-35 eurócentes felvásárlási ár kilogrammonként mára 100 forint felett jár a gyenge forint és az euró árfolyamának köszönhetően, és ez tovább is emelkedhet.

Benke László, a mintegy 350 tejelő tehenet tartó Tej 2007 Kft. ügyvezetője elmondta: "Az utóbbi évek alacsony tejfelvásárlási árai mellett üzemmérettől függetlenül gyakorlatilag minden termelő veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, néhány éve még 55 forint is volt a felvásárlási ár, emellett nyereséget termelni nem lehet. Az azóta folyamatosan emelkedő árak kedvezőbb helyzetbe hozták a termelőket. A jelenlegi ár a támogatásokkal együtt már elegendő a folyó működés fenntartására, de a fejlesztésekhez, vagy az elmúlt évek veszteségeinek kezeléséhez nem biztos, hogy elegendő ez az árszint."

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 24. 05:58