2021. október 16. szombat Gál

Hírek - Agrárpénzek

Márciustól drágulhat a bíromfihús

A szakemberek szerint a magas takarmányárak miatt drágulhat a baromfihús. A Németországból származó olcsó import miatt sertéshús esetében nem kell áremelkedéstől tartani, ugyanakkor a magyar sertés tartók dolgát megnehezíti a helyzet, mivel még jogos költségeiket sem tudják elismertetni a piacon.
 
 

Márciustól várhatóan több lépcsőben emelkedhet a baromfihús ára Magyarországon. A termelői ár emelkedése összességében a 20-25 százalékot is elérhet. Ennek következtében hasonló mértékű fogyasztói áremelkedésre is lehet számítani - mondta az MTI-nek Bárány László, a Baromfi Terméktanács (BTT) elnöke pénteken Budapesten.

Az áremelkedés egyértelműen az előállítási költségek megnövekedésével, főként a takarmányárak drasztikus emelkedésével függ össze. Bárány László elmondta: a takarmányt az állattartók a múlt évi ár duplájáért tudják csak beszerezni.

A takarmánygyártók ugyanakkor nem tudtak készletezni, így, ha nem marad benn az országban a kukorica, akár takarmányhiány is felléphet. Ezért a BTT arra kéri az agrárkormányzatot, hogy mérje fel ismét a magyar gabonakészleteket, készítsen új gabonamérleget, és tegyen meg mindent azért, hogy az új termésig kitartsanak a takarmánykészletek.

Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) elnöke az MTI-nek megerősítette, hogy a magyar sertéságazatot a dioxinbotrány rendkívül érzékenyen érintheti. 

A VHT elnöke nem tartja valószínűnek, hogy a sertéshús ára emelkedik Magyarországon, azonban előfordulhat, hogy a nagy húsipari cégek most bevásárolnak az olcsó alapanyagból, később pedig a magas takarmányárakra és előállítási költségekre hivatkozva megemelik a késztermékek és a tőkehúsok árát.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu