2022. május 24. kedd Eszter, Eliza

Hírek - Agrárpénzek

Másfél havi mélyponton készül az MNB-döntésre a forint

Kis gyengüléssel kezdte a hetet a forint az egyébként kedvező nemzetközi befektetői hangulatban, így az euróval szembeni jegyzések még inkább közel kerültek a 310-es kerek szinthez. Ez azt jelenti, hogy új másfél havi mélyponton várja a forint a keddi MNB kamatdöntést, amely lényeges változásokat is hozhat a monetáris politikai keretrendszerben. Az erre való felkészülés gyengíti az utóbbi egy hétben a forintot és ezzel láthatóan eltért a régiós devizák pályájától is - írja a Portfolio.
 
 


A jegybankok hete vár ránk, ugyanis holnap az MNB, szerdán a Fed, csütörtökön pedig a Bank of Japan döntéseire lesz érdemes figyelni. A magyar jegybank kapcsán az irányadó ráta változatlanul hagyása mellett a kamatfolyosó alsó szélének további vágása (a negatív tartományon belül), illetve az irányadó eszközben való pénzelhelyezés mennyiségi korlátozása esélyes, igaz utóbbi még inkább jelképessé teszi majd az irányadó rátát a monetáris politikai keretrendszerben.  

A piac múlt héten már elkezdte árazni a még tovább lazuló magyar jegybanki monetáris politikát, ennek jegyében gyengült a forint is, pénteken már 309,5 körül járt a kereskedés, ma reggel pedig már 309,7-nél. Ez másfél hónapos forintmélypontot jelent.

Másfél havi mélyponton készül az MNB-döntésre a forint

A forint gyengülése (a dél-afrikai randot leszámítva) a régiós devizák között is intenzívnek számított, igaz ha az utóbbi két hónap teljesítményét nézzük, még mindig az egyik leginkább stabilnak számít.

Másfél havi mélyponton készül az MNB-döntésre a forint


Az euró/dollár árfolyam péntek este óta 1,1950 körül ragadt, de a forint gyengélkedése miatt a dollár/forint jegyzések tovább emelkedtek és ma reggel már újra 259 felett jártak. Az elmúlt hetekben nem véletlenül 252 körül fordult az árfolyam, még augusztus elején hívtuk fel rá a figyelmet, hogy itt húzódik egy nagyon erős támasz zóna és ez valóban meg is fordította az árfolyamot (újraindult a forintgyengülés).

Másfél havi mélyponton készül az MNB-döntésre a forint

 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben