Még mindig az államkasszából fizetjük az új uniós nyerteseket

agrarszektor.hu
A 2014-2020-as pénzügyi időszakban még mindig a magyar költségvetés terhére fizeti ki a kormány az eddigi új nyerteseket - tájékoztatta a Miniszterelnökség a Magyar Nemzetet. A legfrissebb statisztikák szerint már 387 milliárd forinton áll a kifizetett összeg számlálója ezzel szemben a kezdeti előfinanszírozás és az éves előlegek már folyósított összegei 321 milliárd forintot tesznek ki. Azaz az eddigi összes kifizetés csaknem egészére már érkezett pénz Brüsszelből - írja a Portfolio.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A 2014-2020-as ciklus során az Európai Bizottság hazánknak eddig csak előleget fizetett, a fejlesztések során keletkező számlákat még nem ellentételezett Brüsszel - derült ki a Miniszterelnökség tájékoztatásából. Ez annyit jelent, hogy tényleges forráslehívás még mindig nem történt a rendelkezésünkre álló 12 ezer milliárd forintos keretösszegből.

A 3558 db nyertes pályázóból, már 3266 rendelkezik hatályos szerződéssel, melynek a lekötött összege közel 2000 milliárd forint. A hivatalos pályázati oldalon található jelenlegi statisztikák alapján 1326 nyertesnek fizettek már ki 332 milliárd forintot, de ezt a központi költségvetés kockázatára és terhére.

A lap legfrissebb adatai alapján már a Vidékfejlesztési Programmal együtt július 25-ig az államkasszából 387 milliárd forint kifizetése történt meg. Ez akkor válhat majd uniós pénzzé, ha az EU rendben találja a beruházásokat, és utólag ellentételezi a támogatási szerződésben megszabott összeghatárig a kiadásokat. A Miniszterelnökség hozzátette, hogy a kezdeti előfinanszírozás és az éves előlegek már folyósított összegei 321 milliárd forintot tesznek ki, az időközi költségnyilatkozat utalása azonban még várat magára. Így megállapíthatjuk, hogy az eddigi összes kifizetés csaknem egészére érkezett már a Bizottságtól pénz.

A lapnak azt is elárulták, hogy eddig csak a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programhoz (GINOP) kapcsolódó Ifjúsági Garanciaprogram kapcsán küldtek ki ellentételezésre pályázati pénzekhez kötődő számlákat, melynek összege 2,8 milliárd forint. A felhíváshoz kapcsolódó pénzügyi elszámolásában azonban nem született még döntés.

A számokon végignézve minimális esély mutatkozik a kormány 2048 milliárd forintos kifizetési ígéretének teljesítésére. Lázár János azt mondta, év végéig ennyi pénzt mindenképp eljuttat a kormány a nyertes pályázókhoz, de ez az elképzelés úgy tűnik, veszélyben van,

A Miniszterelnökség szerint az év második felétől azonban több száz milliárd forintos nagyságrendben indulhatnak a forráslehívások, ami sokat segíthet a ígéret megvalósításában, illetve az sem jelent majd problémát, ha felszalad az itthoni kifizetések összege.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?