2021. március 2. kedd Lujza

Hírek - Agrárpénzek

Még több pénzt hozott az ország konyhájára az agrárium

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kivitelének értéke 4714 millió eurót, behozatalának értéke 3042 millió eurót tett ki 2019 első félévében. Az agrár-külkereskedelem aktívuma 279 millió euróval több volt most, mint 2018 első félévében. A NAIK AKI statisztikai jelentését szemlézzük.
 
 

A legnagyobb mértékben a gabonák árbevétele nőtt (+221,7 millió euró), mivel az árucsoport legfontosabb termékeinek értéke alaposan meghaladta az egy évvel korábbit: a búáé 74,1, a kukoricáé 27,8 százalékkal nőtt. Az olajos mag árucsoport árbevétele 101,2 millió euróval, az állati takarmányoké 36,6 millió euróval bővült a vizsgált időszakban a bázishoz viszonyítva. A legnagyobb exportérték-csökkenés a húsféléket érintette (–22,8 millió euró), elsősorban a baromfihús 8,2 százalékos exportcsökkenése révén.

Import oldalon a gabonafélék importértéke nőtt a legnagyobb értékben (+33 millió euró). Az állati takarmányok importértékének 23,3 millió eurós emelkedését az ide tartozó termékcsoportok behozatalának bővülése eredményezte. A zöldségfélék importértéke 21,7 millió euróval nőtt. Legnagyobb importérték-csökkenés az élő állatok esetében történt (11,1 millió euró) az élősertés-import 14,2 százalékos és az élőszarvasmarha-import 34,3 százalékos csökkenése miatt.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu