Megalakult a Dél-Nyugat Balatoni Hulladékgazdálkodási Társulás

agrarszektor.hu
Lombár Gábor, Balatonfenyves független polgármestere, az új társulat frissen megválasztott elnöke az MTI-nek pénteken elmondta: a társulás egyebek közt szeretné a jövőben saját önkormányzati többségi tulajdonú közszolgáltatóval működtetni a dél-balatoni hulladékgazdálkodási ISPA projekt révén keletkezett mintegy 13 milliárd forintnyi vagyon ráeső részét.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Kifejtette, a 2002-ben indult dél-balatoni hulladékgazdálkodási projekt, amely 204 dél-balatoni és Sió menti település konzorciumával valósult meg Siófok gesztorságával, már két éve lezárult, az elszámolás azonban a mai napig nem történt meg a tagok felé. A fejlesztések és új eszközbeszerzések révén keletkezett vagyonból a települések elvileg lakosságarányosan részesülnek. A konzorcium megszűnését követően a közös tulajdon kezelésére társulás létrehozása vált szükségessé. A projektből önálló társulást alakítva már korábban kivált Szekszárd és környéke mintegy 100 településsel, és idén januárban Siófok is megalapított egy társulást 38 településsel a program továbbfejlesztésére, illetve a meglévő vagyon működtetésére - mondta, hozzátéve, hogy ebbe a dél-nyugat balatoni települések nem kívántak belépni, hanem saját társulást hoztak létre a héten. Az új társulathoz a pogányvölgyi-, a koppányvölgyi-, a fonyódi kistérség és a Kis-Balaton térségének települései csatlakoztak, összesen 106,5 ezer lakost képviselve.

Lombár Gábor szerint a dél-nyugatiak kiválásának oka, hogy több település is elégedetlen volt Siófok ügyvivőségével a rossz kommunikáció és az információhiány miatt. Ennél is fontosabb, hogy a siófoki térséghez tartozó, a projekt részeként megépült somi lerakó és válogató a távolság miatt megnöveli számukra a hulladékszállítási díjakat, miközben jóval közelebb található a még fejlesztésre váró ordacsehi lerakó. A döntésben jelentős szerepet játszott az is, hogy az uniós hulladékgazdálkodási projekt alapszolgáltatója a Zöldfok Zrt. magántulajdonban van, és profitérdekelt - tette hozzá. Az új társulatot létrehozó délnyugat-balatoni önkormányzatok szeretnének a jövőben - megegyezően a kormányzati szándékkal - egy olyan szolgáltatót megbízni az uniós program révén keletkezett vagyonuk működtetésével, amely többségi önkormányzati tulajdonban lesz, így az érintett településeknek közvetlen beleszólása lehet abba, hogy minimalizálják a hulladékkezelési díjakat a lakosság számára - mondta a polgármester.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?