Megállíthatatlanul emelkedik a tej ára

agrarszektor.hu
A legnagyobb mértékben a burgonya ára emelkedett, míg a búza és a vágómarha ára lejtmenetet vett.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Júliusban a mezőgazdasági termelői árak 2,3%-kal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest. Ezen belül a növényi termékek ára 7,4%-kal mérséklődött, miközben az élő állatok és állati termékeké 7,8%-kal emelkedett.

2013 júliusában a gabonafélék ára 12,0%-kal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Az idei termésű búza felvásárlása megkezdődött, júliusban az első hat havi mennyiség közel kétszerese került értékesítésre. Eközben az ár egy hónap alatt majdnem 30%-ot esett. A kukoricánál még nem kezdődött el az idei termés értékesítése, de az ára már hónapok óta mérséklődik.

Elszállt a burgonya

Az ipari növények ára 1,7%-kal csökkent az előző év júliusához mérten, ezen belül az olajos növényeké 4,6%-kal lett alacsonyabb. A burgonya árindexe idén júliusban 75,6%-kal növekedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A zöldségfélék ára 10%-kal nőtt júliusban. Ebben a hónapban a zöldpaprika és a görögdinnye értékesítése volt a legjelentősebb. Mindkét termék ára nőtt (26,1, illetve 8,7%-kal). Eközben a paradicsom ára - aminek évközben egyenletesebb az értékesítése - 17,9%-kal csökkent. A gyümölcsök ára 20,7%-kal csökkent. A meggynél 11,9%-kal, az őszi- és a sárgabaracknál 27,4 illetve 35,7%-kal csökkentek az árak az előző év júliusához mérten.

Zuhanásnak indult vágómarha ára

A vágóállatok termelői árszintje júliusban 5,9%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A vágómarha felvásárlási ára 20,2%-kal csökkent. A baromfi árának növekedése továbbra is jelentős volt (9,5%). A vágósertés termelői árának növekedése tavaly júliusban 16,5, idén már csak 7,7% volt. 2013-ban a vágósertés havi felvásárlási ára júliusban haladta meg először a 400 Ft/kg-ot, de még így sem érte el a tavaly szeptember-októberi csúcsot.

2013 júliusában az állati termékek ára 12,6%-kal volt magasabb az előző év azonos időszakához mérten. A tej termelői árindexe 19,0%-kal nőtt. A tojás árindexe 5,3%-kal csökkent.

2013. január-júliusban a mezőgazdasági termelői árak 6,2%-kal nőttek az előző év azonos időszakához mérten. Az év első felében még kétszámjegyű volt a növekedés, de a növényi termékeknél az idei gabona értékesítése a göngyölt árakat drasztikusan csökkentette. A növényi termékek közül a burgonya ára nőtt továbbra is jelentősen, mert itt az átlagnál rosszabb termést várnak nemcsak hazánkban, hanem Európában is.

Az állatoknál és állati termékeknél 4,8%-kal nőttek az árak az év első hét hónapjában 2012 azonos időszakához viszonyítva. A legnagyobb mértékben továbbra is a vágóbaromfi ára nőtt (10,9%-kal), míg a leginkább a vágómarhánál csökkentek az árak (16,4%-kal). A tej árindexe folyamatosan hónapról hónapra növekszik, júliusban 7,9%-kal emelkedett.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03