2022. május 22. vasárnap Júlia, Rita

Hírek - Agrárpénzek

Megbillent a forint, tovább szenved a dollár

Továbbra is kétséges, hogy összejön-e ma éjfélig az amerikai adósságplafon megemelésével kapcsolatos törvényhozási döntés. Eközben esélyes, hogy a vasárnapi német SPD-kongresszusi szavazáson olyan koalíciókötési felhatalmazás jöhet, amely az eurót erősítheti a dollárral szemben. A dollár esésének egyébként van még tere a technikai elemzés szerint, így könnyen lehet, hogy a 250 alatti tartományt is eléri a dollár/forint árfolyamban, így pedig új hároméves csúcsra ugrana a forint. Közben azért ma délelőtt gyengülni kezdett a forint az euróval szemben - írja a Portfolio.
 
 

Reggel óta már 70-80 filléres gyengülést mutat a forint az euróval szemben, a jegyzések 309,3-ig emelkedtek, így a dollár/forint jegyzések is 252-ig visszaemelkedtek. Közben a dollár továbbra is szenved az euróval szemben, a jegyzések 1,2280 körül ragadtak, azaz nagyon közel járunk ahhoz, hogy új hároméves eurócsúcsról (megfordítva dollármélypontról) beszélhessünk.Egyelőre csak az amerikai Képviselőház bólintott rá az amerikai adósságplafon megemelésével kapcsolatos újabb kezdeményezésre, igaz az is csak 4 hétre emelné ezt meg. Ugyanakkor a Szenátusnak ma éjfélig kellene döntést hoznia, de nincs meg a republikánusok kellő számú többsége (60 szavazat), így kérdéses, hogy mi lesz, leáll-e a központi kormányzat finanszírozása. 

Ez a dollárral kapcsolatos megítélést ronthatja, miközben a német koalíciókötési folyamatban előrelépés jöhet akkor, ha a vasárnapi SPD-kongresszus megadja a felhatalmazást a hivatalos tárgyalások elkezdésére. Ez inkább az eurót erősítő tényező lehet és nem véletlen, hogy mindezek miatt az euró/dollár 1,22 felett tudott maradni a napokban és ma már újra az 1,23-as eddigi lokális csúcsot közelíti (1,2310 felett új hároméves eurócsúcs lenne). 

Hároméves forintcsúcs - Mindjárt itt a 250 alatti dollár?

Az euró/dollár meghatározó súlyú a dollárindexben és ha a dollár tovább gyengül, akkor ez a dollárindexet még tovább húzhatja a mélybe. Ebben az esetben azonban esélyes, hogy a dollár/forint jegyzések a 250 alatti tartományba süllyednének, azaz új hároméves csúcsra érne a forint. Az euró/forint árfolyam napok óta nem mozog érdemben a 308-309 közötti tartományban.  

Hároméves forintcsúcs - Mindjárt itt a 250 alatti dollár?

Címlapkép forrása: Thomas SAMSON / AFP

 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Sustainable World 2022

  Fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án a jövő vállalataiért!

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalatok: aki nem digitalizál, csúnyán le fog maradni!

  Hitelezés 2022

  Május 17-én együtt a hazai hitelpiaci szereplők! Offline + Online is!