Megint agrárcsúcsról beszél a GDP-n belül a VM

agrarszektor.hu
Czerván György szerint mezőgazdaság nélkül nincs gazdasági növekedés, de mi lesz jövőre?

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Remélhetőleg a kedvezőtlen időjárási körülmények ellenére az agrárium olyan mértékben fog hozzájárulni az ország gazdasági növekedéséhez, mint 2011-ben, amikor 1,7 százalékos volt az ország gazdasági növekedése, és ebből 0,9 százalékot az agrárium adott" - fogalmazott Czerván György a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára. Tavaly ugyanakkor az ágazat teljesítménye jelentősen visszaesett, és szakértők szerint a mezőgazdaság a GDP-termelésben jövőre újra komoly visszahúzó tényező lehet.

A kedvezőtlen időjárás ellenére az agrárium egyértelműen jobban teljesít az idén, a mezőgazdaság pedig döntő szerepet játszik abban, hogy az ország gazdasági növekedési adatai kedvezően alakulnak - közölte egy agrárfórumon Czerván György. Az első negyedévben a mezőgazdaság 12, a másodikban 17, a harmadik negyedévben az előzetes számítások alapján 15 százalékkal növelte teljesítményét és ezzel járult hozzá a GDP növekedéséhez. Az államtitkár jelezte: remélhetőleg a kedvezőtlen időjárási körülmények ellenére az agrárium "olyan mértékben fog hozzájárulni az ország gazdasági növekedéséhez, mint 2011-ben, amikor 1,7 százalékos volt az ország gazdasági növekedése, és ebből 0,9 százalékot az agrárium adott".

Magyarországon akkor van gazdasági növekedés, ha a mezőgazdaságban is van növekedés. A jó teljesítmény összetevőjeként említette az ágazatban dolgozók szakmai teljesítményét. A minisztérium is igyekezett a tőle telhető segítséget megadni, az adminisztrációs terhek csökkentésével, a különböző hitelkonstrukciókkal, a gabonaágazatban a fordított áfa bevezetésével - érvelt az államtitkár.

Az államtitkár az őszi betakarítási helyzetről elmondta: a november 25-i adatok alapján napraforgót 604 ezer hektáron takarítottak be, és hektáronként 2,5 tonna volt az átlagtermés. A kukorica a legnagyobb területen termesztett szántóföldi növény (1,223 millió hektár), 6,8 millió tonna került a tárolókba. A cukorrépa betakarítása még folyik, mintegy 1700 hektár betakarítása van hátra.

Az őszi munkákkal nagyon jól állnak, az őszi vetések befejeződtek, időben és optimális körülmények között zajlottak a munkálatok. Az elvetett növények állapota kiváló, mind a repcénél, mind az őszi kalászosoknál. Ebben az évben még az őszi mélyszántások elvégzése van hátra, jelenleg ez 71 százaléknál tart. Az előzetes számítások szerint mind búzából, mind kukoricából mintegy 2,5 millió tonna export árualap fog képződni - fűzte hozzá az MTI szerint Czerván György.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?