2020. június 3. szerda Klotild

Hírek - Agrárpénzek

Megjelentek a régen várt pályázatok - 70 milliárd a tét

Mintegy 70 milliárd forint forrásra lehet pályázni az állattartó telepek korszerűsítésére a Vidékfejlesztési Programban. Az erre vonatkozó öt felhívást a Miniszterelnökség a múlt héten tette közzé.
 
 

A 70 milliárd forintos forrásból 20-20-20 milliárd forintra a szarvasmarha-, a baromfi- és a sertéstartók pályázhatnak telepeik korszerűsítésére, esetleg újak létrehozására. A kecske- és a juhtartók 4 milliárd forintra jelentkezhetnek, míg a fennmaradó 6 milliárd forint egyéb állattartók - például nyúltermelők méhészek - rendelkezésére áll – jelentette be Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség államtitkára.

Május elejétől lehet pályázni

A pályázatokat május elejétől két hónapon át lehet benyújtani. A pályázatok támogatottsága - intenzitása - általában a szokásos 50 százalék, kivéve a fiatal gazdákat és a termelői csoportokat, akik számára 60 százalékos.

A szarvasmarha-, a baromfi és a sertéstartók maximum 500 millió, kollektív (több gazdálkodó által megvalósított) projekteknél maximum 1 milliárd forintra pályázhatnak – mondta Kis Miklós Zsolt. A kiskérődzőknél a pályázható összeg maximuma 15 millió, kollektív projekteknél 30 millió forint lehet. Egy projektet két pályázati forrásból nem lehet finanszírozni: a méhészek például a Nemzeti Méhészeti Program forrását is felhasználhatják.

Gyors elbírálást ígérnek

A pályázatok elbírálása minden esetben egységes szempontok alapján történik. Az értékelésnél nagy súllyal esik latba az üzleti terv, mivel a valóban megvalósítható projekteket kívánják támogatni. De a bírálatkor figyelembe veszik még például azt, ha a pályázó ökológiai gazdálkodást folytat, vagy termelői csoport tagja, továbbá növelni kívánja a dolgozók létszámát. A célkitűzés az, hogy a gazdálkodók minél előbb hozzájuthassanak a pályázati forrásokhoz, ezért a pályázatokat gyorsan el akarják bírálni.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu