Megkezdődött a kampány: csökken a húsok áfája

agrarszektor.hu
Januártól 10 százalék alá csökkentené a sertés- és a baromfihús áfáját a kormány.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Január elsejétől 10 százalék alá csökkenhet a baromfi- és a sertéshúsok áfája - jelentette be Lázár János miniszterelnökséget vezető államtitkár. Csányi Sándor OTP-vezér egy tegnapi interjúban szintén áfamérséklést sürgetetett az alapvető élelmiszereknél, az ágazati szakmai szervezetek pedig évek óta 5 százalékos áfát szorgalmaznak a jelenlegi 27 százalék helyett. Szakértők szerint az élelmiszerpiaci áfa- és árcsökkentés is a jövő évi választási kampány részévé válik, miközben megoszthatja az agrárágazat szereplőit.

Január 1-től a hús - ami főként a baromfi és sertéshúst érinti - áfája 10 százalék alá csökkenhet a mostani 27 helyett - jelentette be az Index híre szerint Lázár János, aki azonban egyelőre nem részletezte, hogy az adómérséklés pontosan milyen termékkört érinthet és esetleg kiterjedhet-e más élelmiszeripari árucikkekre is.

Csányi Sándor egy tegnapi televíziós interjúban szintén úgy foglalt állást, hogy "rendbe kellene tenni" az élelmiszeripar helyzetét, amely szerinte a feketegazdaság visszaszorítását, az áfa csalások megszüntetését és az alapvető élelmiszer áfájá-nak csökkentését jelentené. A nyilatkozatok azt mutatják, hogy az utóbbi időszak személyeskedésig fajuló vitái után áfaügyben Lázár és Csányi egy platformra került egymással.

A kormányzati áfacsökkentési szándék teljes mértékben egybeesne a szakmai szervezetek kérésével, amelyek már évek óta azt szorgalmazzák, hogy az alapvető élelmiszerek adókulcsa 5 százalékra mérséklődjön. E lépés ugyanis szerintük egyértelműen javítaná a legális élelmiszeripari vállalkozások versenyképességét, miközben fékezné az inflációt, illetve az áfacsalások visszaszorításával tisztítaná a feketegazdaságot.

A szakmai javaslatokkal a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) is egyetértett, de a tárca kormányon belüli adócsökkentési erőfeszítéseit eddig meghiúsították a tetemes adóbevétel-kieséstől tartó költségvetési megfontolások. Ágazati szakértők azonban biztosra vették, hogy a jövő évi parlamenti választások közeledtével a kormány - az élelmiszerpiaci árcsökkentés reményében - "hozzányúl" majd az áfához. A mostani miniszterelnökségi bejelentés is egyértelműen arra utal, hogy az élelmiszeripari áfakérdés a 2014-es választási kampány részévé válik - fogalmaztak szakértők.

A húsokra vonatkozó áfamérséklési bejelentés ugyanakkor megoszthatja az agrárpiaci szereplőket, mivel korábban a tejágazat, a malomipar vagy a zöldség-gyümölcspiaci résztvevői is áfacsökkentést szorgalmaztak. Valószínűsíthető, hogy az érintett szakmai szervezetek újra erőteljes lobbizást folytatnak majd annak érdekében, hogy az adómérséklési csomag más termékekre is kiterjedjen.

A kormánynak mindenesetre az adómérséklésen kívül marad még egy áfával kapcsolatos fegyvere, ha a feketegazdaságot a húspiacon kívül más élelmiszerpiaci területeken is vissza akarja szorítani. Augusztus közepén léptek ugyanis hatályba azok az új uniós rendelkezések, amelyek meggyorsítják és megkönnyítik az úgynevezett fordított áfaadózás bevezetését az élelmiszergazdaságban (is). Így e lehetőséggel a kormány is élhet, ha az áfacsökkentést a húsok mellett most egyéb árucikkekre nem akarná kiterjeszteni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55