Megmondják Orbánnak, milyen élelmiszerek áfája csökkenjen

agrarszektor.hu
A meghatározó agrártermékek és élelmiszerek ütemezett áfacsökkentéséről készít javaslatcsomagot a kormánynak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A köztestület a feketegazdaságot erősítő áfacsalások ellen tartana szükségesnek adómérséklést, ha a gazdaság teljesítménye ezt lehetővé teszi. A NAK számításai szerint a feketézők nemzetgazdasági szinten naponta legalább egymilliárd forint áfát csalnak el, amelynek jelentős része az élelmiszergazdságra esik.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Első olvasatban a napokban tárgyalta a NAK vezetése azt a szakmai anyagot, amely a feketegazdaság elleni fellépést tartalmazó javaslatokat tartalmazza - erősítette meg az agrarszektor.hu-nak Győrffy Balázs, a NAK elnöke. A köztestület az intézkedéscsomagot a kormánynak szánja, de még nem döntött arról, mikor és milyen formában terjeszti azokat a kabinet elé.

Az agrárkamara a meghatározó agrártermékeknél és élelmiszereknél több verzióban áfacsökkenést tartana indokoltnak, ha a gazdaság teljesítménye ezt lehetővé teszi, és több más feltétel is teljesül - fogalmazott Győrffy Balázs. A NAK egy kormányzati megállapodás megkötését is lehetségesnek tartja, amely ütemezett módon, kötelező jelleggel tartalmazhatná az áfamérséklési lépéseket.

A NAK számításai szerint a feketézők nemzetgazdasági szinten naponta egymilliárd forint áfát csalnak el, és ebből az élelmiszergazdaságra "érdemi részarány" esik. Győrffy Balázs egyelőre nem részletezte, hogy az agrárkamara mely termékeknél milyen mértékű áfacsökkentést látna szükségesnek, de a tojás világnapja alkalmából rendezett mai konferencián utalt arra, hogy például a tojásnál indokolt lehet a 27 szálékos mai adókulcs mérséklése.

Ágazati szereplők korábban egyöntetűen úgy foglaltak állást, hogy az élelmiszergazdaság kifehérítése érdekében az alapvető élelmiszereknél 5 százalékra kellene csökkenteni az áfát. Az újabb adómérsékléshez jó alapot adhat, hogy a sertéságazatban beválni látszik az 5 százalékos adókulcs, amely az élősertésekre és a félsertésekre januártól lépett életbe. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az idén régóta nem látott sertésállomány-növekedést regisztrált, amely azonban szakértők többsége szerint jórészt nem tényleges létszámbővülésből származott, hanem annak tulajdonítható, hogy a kisebb áfa miatt visszaszorult a feketegazdaság, így - pozitív változásként - több sertést jelent meg a hivatalos statisztikákban.A sertéspiaci fejleményekről az agrártárca is jelentést készít a kormánynak.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?