Megnyílt a 79. OMÉK: ezek a témák vannak idén a fókuszban

agrarszektor.hu
A magyar termékeknek óriási piaca külföldön, az OMÉK pedig egy kitűnő fórum és alkalom lehet arra, hogy a nemzetközi szereplők, valamint a külföldi kereskedők koncentráltan, egy helyen ismerhessék meg a hazai élelmiszeripart - hangzott el a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) megnyitó ünnepségén. Az esemény díszvendége 2019-ben Marokkó, az ország részvételével pedig tovább erősödhetnek a Magyarországgal kialakult kétoldalú kapcsolatok.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Hiába nőtt az agráriumban a foglalkoztatottak száma, és sok ezer millirád értékben készületek el beruházások, mégis számos feladat vár még megoldásra a szektorban - hangsúlyozta beszédében Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezetője. Mint mondta, ilyen kihívás az agrárdigitalizáció, a generációváltás, a precíziós mezőgazdaság és az élelmiszeripar fejlesztése, sertéspiaci helyzet orvosolása, valamint a szektor megfiatalítása. A globális piac történéseit a váratlan helyzetek határozzák meg, az azonban most is látszik, hogy a világ népességének növekedése miatt a magyar termékeknek egyre nagyobb piaca lesz a világpiacon. Az AMC sokat dolgozik azon, hogy a hazai termékeket eljuttassa a külföldi piacokra, ehhez azonban szükség van arra, hogy az OMÉK egy oylan regionális üzleti fórummá fejlődjön, ami érdekes lehet a nemzetközi szereplők számára, és ahol koncentráltan, és költséghatékony lehet bemutatni a magyar élelmiszeripart. 

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

A magyar agrárium a korszakváltás közepén áll - kezdte köszöntő beszédét Nagy István, agrárminiszter. Hozzátette, ahhoz, hogy ez sikeres legyen, fontos, hogy minden magyar gazdálkodó ne csak használója, de élvezője is legyen a modern technikáknak, és a precíziós eszközöknek. Kitért arra, hogy a mezőgazdasági beruházások száma hatalmasat nőtt 2019 első felében, ennek további növeléséhez pedig a kormány most fél százalékos hitellehetőséget biztosít a mezőgazdasági, élelmiszeripari és erdészeti beruházásoknak. A fiatal gazdák beruházásainak támogatásán túl a jövőben a gazdaságátadás megkönnyítése érdekében az agrártárca új energiákat igyekszik majd összpontosítani. Nagy István kiemelte továbbá, hogy a kormány fásítási programot indított, átalakították az erdőtelepítési támogatást, hiszen fontos a meglévő erdők fenntartása. Ennek érdekében az elmúlt 10 évben összesen 450 millió facsemete került elültetésre Magyarországon, és 900 tonna makkot vetettek el. A 79. OMÉK díszvendége Marokkó, jelenlétük pedig kedvezően hat nem csak az ország kultúrális értékei miatt, de a két ország közti kétoldalú kapcsolatokat is tovább erősíti - tette hozzá. 

Az OMÉK egy remek lehetőség arra, hogy Magyarország és Marokkó kapcsolatai tovább erősödjenek, hiszen ezek rendkívül dinamikusan alakulnak, mind az élelmiszeripar, mind az agrárium és a vízügy területén - mondta Mohammed Sadiki marokkói földművelésügyi, halászati, vidékfejlesztési, vízügyi és erdészeti minisztérium államtitkára. Hozzátette, a rendezvényen a szomszédos országokkal is tovább erősödhetnek Magyarország és Marokkó kereskedelmi kapcsolatai. Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy várják a magyar befektetőket Marokkóban, ahol nagyon jó körülményeket kínálnak a befektetések számára.

Magyaroszág megalkotta a Digitális Agrárstratégiát, az országban pedig már hétköznapi gyakorlattá vált a precíziós gazdálkodás, és továbbra is egyre szélesebb körben terjed - tájékoztatott Jakab István, az Országgyűlés alelnöke. Ez nagy mértékben hozzájárul a környezetvédelem fenntartásához, működéséhez, és lehetőséges teremt arra, hogy kisebb területen lehessen jó minőségű élelmiszereket előállítani. Kitért arra, hogy mennyire fontos az öntözésfejlesztés a jövő szempontjából, és ha az éghajlatváltozás megköveteli, akkor akár új növényfajok köztermesztésbe vonása is opció lehet majd.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: H. Szabó Sándor

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?