2020. július 10. péntek Amália

Hírek - Agrárpénzek

Mégsem fektet be Zambiában a Bonafarm

A Népszabadság információi szerint letett zambiai befektetéséről a Bonafarm Csoport, így egyelőre biztosan nem kezdi meg azt a beruházást, amelynek állami tenderét egyébként megnyerte a Csányi Sándorhoz köthető agráripari csoport.
 
 

„A zambiai egyeztetések megrekedtek, emellett a finanszírozási környezet is átalakult, és a Bonafarm hazai fejlesztési tervei is felértékelődtek, így letettem az afrikai területfejlesztési projekt végrehajtásáról” – mondta a lapnak az üzletember.

A Bonafarm hosszú előkészítés után tavaly nyújtotta be pályázatát a Nansanga állam által kiírt területfejlesztési projektjére, a tender egy közel 18 ezer hektáros terület komplex fejlesztésére irányult. Az alapvető infrastruktúra megteremtése mellett mezőgazdasági és élelmiszer-feldolgozási tevékenység végzéséhez szükséges beruházások kialakítása szerepelt a tervekben.

Miután a zambiai hatóságok a Bonafarm anyagát jelölték meg győztesként, a csoport képviselői tavaly augusztusban megkezdték a szakmai egyeztetést a zambiai kormányzat képviselőivel. A megbeszélések azonban a tavalyi év végi zambiai elnökválasztási kampány idején megrekedtek, és azokat egészen idén októberig nem is sikerült folytatni. Az egyeztetések elmaradása mellett a projekt megvalósíthatóságát érdemben rontották az elmúlt időszakban a nemzetközi pénzpiaci hangulat változásai, amelyek eredményeként a tőkepiacok által kockázatosabbnak tekintett beruházások finanszírozási háttere drasztikusan romlott.

A tavaly ősszel megtartott választásokon nem az 1991 óta hatalmon lévő Mozgalom a Többpárti Demokráciáért (MMD) lett a befutó, hanem a Michael Chilufya Sata által vezetett Haza és Front (PF), amely a kampányban élesen támadta az országba érkező külföldi beruházásokat, igaz, főleg a rézbányászatba befektető brazil és kínai cégeket. Igaz, az agrárfejlesztéseket szükségesnek nevezte, a Bonafarm mégis visszalépett. Erről már tájékoztatták a zambiai hatóságokat is.

A fenti folyamatokkal összefüggésben a csoport a magyarországi tevékenységének érdemi fejlesztéséről hozott stratégiai döntéseket, ami elsősorban új élelmiszer-ipari beruházások megvalósítását jelenti. Új, korszerű vágóhíd megépítését, ezt követően pedig egy modern húsfeldolgozó létrehozását tűzték ki célul, a projektek három éven belül megkezdődnek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu