Megszólalt Csányi Sándor a koronavírusról, a mezőgazdaságról és a Bonafarmról

Megszólalt Csányi Sándor a koronavírusról, a mezőgazdaságról és a Bonafarmról

agrarszektor.hu
A koronavírus-válság rámutatott az agrárium fontosságára, bebizonyította ugyanis , hogy ez a nemzetgazdaság egyik legstabilabb ágazata, valamint felértékelődött az élelmiszer-ellátás stabilitása is egy ország életében - mondta Csányi Sándor, a Bonafarm Csoport tulajdonosa, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, valamint az MLSZ elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Hozzátette, nagyon fontos, hogy olyan mezőgazdasági termelési láncok alakuljanak ki Magyarországon, ahol a földtől az asztalig az élelmiszer-előállítás teljes folyamatát ellenőrizni lehet, és kézben lehet tartani.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Felértékelte a mezőgazdaság szerepét a koronavírus-járvány okozta válság - hangsúlyozta Csányi Sándor az InfoRádióban. Mint mondta, egyrészt bebizonyította, hogy ez a nemzetgazdaságnak az egyik, ha nem a legstabilabb ágazata az agrárium, valamint felértékelődött az élelmiszer-biztonság és az élelmiszer-ellátás stabilitása is egy ország életében. Abban a pillanatban, hogy a vírus megjelent és hiány alakult ki, egyes országok bezárkóztak, és olyan eszközöket is visszatartottak, amelyek más országok számára tranzitként utaztak át a területükön.

Élelmiszerben Magyarország ma a szükséglete 130 százalékát tudja fedezni - közölte az elnök. Kiemelte, hogy nagyon fontos, hogy olyan mezőgazdasági termelési láncok alakuljanak ki, ahol a földtől az asztalig az élelmiszer-előállítás teljes folyamatát ellenőrizni lehet, és kézben lehet tartani. 

Ha a Bonafarm csoportot nézzük, akkor nekünk óriási biztonságot nyújtott, hogy a szükséges állatmennyiség nagy részét saját magunk állítjuk elő, tehát az értékláncot tudjuk kontrollálni minőségben és biztonságban is

- tájékoztatott, habár hozzátette, ez nem azt jelenti, hogy minden kedvező lenne. Ennek az egyik oka, hogy a válságot megelőzően már Magyarországon megjelent az afrikai sertéspestis (ASP), ami Csányi Sándor elmondása szerint nagyon sok országban jelen van már Európában, csak nem jelentették be. Mint mondta, a bejelentés volt a korrekt eljárás, de gazdaságilag nem a legcélszerűbb, mert Magyarország így azonnal kiszorult például a kínai és jó pár ország piacáról, ami nyilvánvalóan gondokat okoz. Felhívta a figyelmet arra is, hogy megjelent a madárinfluenza is hazánkban, ami szintén problémát jelent, bezártak az éttermek, szállodák, visszaesett ezeken helyeken az élelmiszer-fogyasztás, ami például különösen a kacsa-ágazatot érinti. 

Azt gondolom, hogy a terv alatt leszünk, de összességében jobb, mint ha szállodában lenne hasonló nagyságú befektetésem.
Forrás: MTI/Illyés Tibor

Arra a kérdésre, életben maradhatnak-e azok a termelők, akik a bezárt intézményekbe, iskolákba szállítottak, Csányi Sándor azt felelte, az élelmiszer-kereskedelem döntő része már nagykereskedelmi láncokban történik, és a kis beszállítók nagyrészét is integrálja már valaki, ezért nem gondolja, hogy tömeges csődre kerülne sor. Mindig az a kérdés, kinek mennyi tartaléka volt az adott cégnek. A szakember szerint óriási tanulsága a válságnak, hogy a beszállítói láncokat megpróbálják majd rövidíteni, mert ha túl hosszú, akkor nagyobb esélye van annak, hogy sérül. A másik tanulság pedig az, hogy mindenki nagyobb tartalékokkal fog dolgozni a jövőben - hangsúlyozta.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?