2022. január 19. szerda Sára, Márió

Hírek - Agrárpénzek

Megszólalt Nagy István a Bige-ügyben: videóüzenetben reagált a műtrágya-botrányra

"Felbecsülhetetlen kárt okozott a magyar gazdáknak és fogyasztóknak Bige László műtrágyakartellezése" - jelentette ki Nagy István agrárminiszter vasárnap a Facebook-oldalán. Videójában úgy fogalmazott, a milliárdos ellehetetleníti a magyar mezőgazdaságot, és a Nitrogénművek Zrt. piaci helyzetét kihasználva mesterségesen tartotta drágán a műtrágya árát és most korlátozná a gazdákat a hozzáférésben.
 
 

Az Agrárminisztérium határozott álláspontja, hogy a gazdálkodók és a magyar családok érdekében minden lehetséges eszközt be kell vetni a biztonságos magyarországi műtrágyaellátás kapcsán - hangsúlyozta a miniszter. Nagy István elfogadhatatlannak nevezte a termelőkön és a magyar családokon való inkorrekt nyerészkedést - írja közleményében az Agrárminisztérium.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke azt mondta: 

hangos a sajtó a műtrágyakartellezéstől". A műtrágya egy olyan imputanyag a mezőgazdaság tekintetében, ami nem megkerülhető, a növények üzemanyaga. Ez határozza meg, hogy a gazdálkodók milyen termelési eredményt érnek el, s hogy mennyibe kerülnek az élelmiszerek a fogyasztók számára. Ha ezt - a magas világpiaci árak mellett - emelik, azzal a magyar gazdálkodók és fogyasztók "zsebéből veszik ki a pénzt". A NAK üdvözli a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntését, amellyel a kartellezésben résztvevő vállalkozásokat megbüntette. Reméljük, hogy elejét tudjuk venni az ilyenfajta piaci visszaéléseknek

 - hangsúlypzta a NAK elnöke.

A videóban egy gazdálkodó, Horváth László azt mondta: nyáron kezdődött az áremelkedés, de ilyen mértékű, 4-4,5 százalékos emelkedésre nem számítottak. Megjegyezte: ez valószínűleg az élelmiszerárakban is meg fog jelenni. A gazdálkodó úgy fogalmazott: 

a magyar műtrágyakirály elégedjen meg egy tisztességes jövedelemmel, ne akarjon többszörös extra profitot.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Balázs Attila

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárium 2022

  A tavasz meghatározó agrárgazdasági  rendezvénye április 6-án!

  Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től

  Ingyenes online klub 02.22-én!