2022. augusztus 15. hétfő Mária

Hírek - Agrárpénzek

Megtudtuk: így állnak most az Európai Unió szabadkereskedelmi megállapodásai

Az Európai Bizottság több állammal, államszövetséggel egyezett meg az egyes áruk kölcsönös kereskedelméről.
 
 

Mercosur

A holland parlament június 3-án elutasította az EU-Mercosur szabadkereskedelmi megállapodást - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Korábban Ausztria és most Hollandia elutasítása is azon alapul, hogy a gazdálkodók tartanak az egyezmény következtében beáramló olcsó cukortól és hústól, valamint nem bíznak abban, hogy a Mercosur-országok betartják az európai termelők számára kötelező állatjóléti és környezetvédelmi előírásokat.

Vietnám

Vietnám hétfőn ratifikálta az EU-val kötött szabadkereskedelmi megállapodást, amely a tervek szerint az elkövetkező hónapokban lép hatályba.

Ukrajna

Az Ukrajna által a múlt héten bejelentett uniós műtrágyákra vonatkozó importkorlátozás nyomán a lengyel, a litván és a bolgár műtrágyagyártók levélben szólították fel Phil Hogan uniós kereskedelmi biztost, hogy tegyen meg mindent a korlátozás bevezetése ellen. A három évre szóló korlátozások – amelyekről Ukrajna előzetesen értesítette a WTO-t – várhatóan június 25-én lépnek életbe, bár egyelőre tartanak az egyeztetések. Ukrajna a WTO azon szabályára hivatkozik, amely szerint a dömpingellenes intézkedésként joga van védővámok bevezetésére. Az Európai Bizottság a WTO-n belüli tárgyalással szeretne megoldást találni a korlátozásra.

Brexit

Az Egyesült Királysággal a szabadkereskedelmi megállapodás az év végéig hatályos lesz, amely 24 hónappal meghosszabbítható, ha az Egyesült Királyság a Brexit utáni helyzetről megállapodik az Európai Bizottsággal. Az Egyesült Királyság június 12-én hivatalosan közölte az EB-al, hogy nem kívánja 2020. december 31-éhez képest meghosszabbítani az átmeneti időszakot. Bejelentette továbbá, hogy három lépésben vezeti be a vámszabályokat: 

 • 2021. január 1-től egyes termékeket, mint például a dohány és alkohol, ellenőriznek, de a vámárunyilatkozatokra és ezzel a vám megfizetésére is 6 hónap türelmi időt kapnak a vállalatok,
 • 2021. áprilistól szükséges az állati eredetű termékek dokumentációjának bejelentése és a növényegészségügyi dokumentáció benyújtása, 
 • 2021. júniustól alkalmazzák a vámszabályokat a maguk teljességében.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!