Megtudtuk: így zárta a 2020-as évet a Mészáros Csoporthoz tartozó Talentis Agro

Megtudtuk: így zárta a 2020-as évet a Mészáros Csoporthoz tartozó Talentis Agro

agrarszektor.hu
A koronavírus járvány okozta gazdasági válság ellenére több mint 25,6 milliárdos árbevétellel, csaknem 5,5 milliárd forintos adózás előtti eredménnyel, valamint 8,6 milliárd forint EBIDTA-val zárta tavalyi üzleti évét a Mészáros Csoporthoz tartozó Talentis Agro Zrt. - derül ki a cégcsoport nyilvánosságra hozott 2020-as konszolidált jelentéséből.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Mészáros Csoport mezőgazdasági tevékenységet végző vállalataiból 2018 végén létrejött Talentis Agro Zrt. számára a 2020-as év volt a második teljes üzleti év - írja közleményében a cég. A holdingba tartozó 27 vállalatban három fő stratégiai ágazat fejlesztését tűzték ki célként: a növénytermesztést, a tejelő szarvasmarha és árutojás termelést. A Talentis Agro Zrt. húzóágazata a növénytermesztés, jelenleg mintegy 42 ezer hektáron gazdálkodik, amelyből 36 ezer hektár szántó. Az árbevétel csaknem kétharmada (71,2%) az állattenyésztési és növénytermesztési főágazatokban jelentkezik.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

EZ IS ÉRDEKELHET

Noha a 2020-as év sok kihívást hozott az agráriumban is, amint azt a tavalyi pénzügyi mutatók alátámasztják, a vállalatcsoport az elmúlt két év alatt Magyarország egyik leglegnagyobb élelmiszer- és takarmányalapanyag előállítójává vált. Nettó árbevételét közel 3 milliárd forinttal, adózás előtti eredményét 1,5 milliárd forinttal, EBIDTA mutatóját pedig 1,9 milliárd forinttal tudta növelni a 2019-es adatokhoz képest.

A baromfi-, sertés-, és szarvasmarhatenyésztés ágazatok 2020-ban csaknem 12 milliárd forintos nettó árbevételt produkáltak. Ezen ágazatok közül is a legjelentősebb árbevételt adó, a mintegy 7 470 tehén átlaglétszámú, elsősorban Holstein-fríz fajtájú szarvasmarha- tenyésztés, amelynek köszönhetően a tejtermelésben már most is piacvezetőnek számít a cégcsoport. A növénytermesztés a Talentis Agro második legeredményesebb ágazata, több mint 6,2 milliárd forintos nettó árbevétellel.

A Talentis Agro Zrt. árbevétele elsősorban belföldi értékesítésekből származott. A holding ugyanakkor az Európai Unión belülre és kívülre egyaránt exportált, elsősorban termelői nyerstejet, borászati termékeket, gabonát, olajosmagvakat, illetve vetőmagokat.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az 1.106 főt foglalkoztató cégcsoport árbevétele és üzemi eredménye 13%-kal, az EBITDA 29%-kal, az adózás előtti eredménye pedig 35%-kal emelkedett a 2020. üzleti évben az egy évvel korábbiakhoz képest. A Talentis Agro Zrt. konszolidált üzleti jelentéséből kiderül: a cégcsoport stabil likviditással rendelkezik. Amellett, hogy 2020-ban több sikeres akvizíciót hajtott végre, jelentős forrásokat tudott biztosítani termelő vállalatainak korszerűsítésére is. A társaság a közelmúltban jelentette be, hogy AgroLink néven Magyarországon eddig egyedülálló szolgáltatásokat nyújtó, mezőgazdasági termékek nagykereskedelmével foglalkozó integrátor céget hozott létre a Takarék Mezőgazdasági Befektetési és Fejlesztési Magántőkealap és egy pénzügyi befektető társulásával.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?