Megújul a biodiverzitás stratégia

agrarszektor.hu
A biológiai sokféleség minden eddiginél jobban pusztul, a jelenlegi szabályozás nem biztosít megfelelő védelmet a romlás megállítására - hangzott el a Nemzeti Biodiverzitás Stratégia megújításáról szervezett szakmai megbeszéléshez kapcsolódó keddi budapesti sajtótájékoztatón.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A biológiai sokféleség megőrzése érdekében nemcsak a nemzeti parkok állat- és növényvilágának védelmére kell törekedni, hanem a mezőgazdaság megreformálására is szükség van - mondta a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsman-helyettes. Szabó Marcel szerint olyan folyamatokat kell beindítani, amelyek segítik a tájfajok visszatelepítését, a kertgazdaságok bevezetését.

Az egész ország mező- és erdőgazdaságát kell úgy átalakítani, hogy alkalmas legyen a hazai biológiai sokféleség megóvására - hívta fel a figyelmet. A 2014-ben lejáró jelenlegi Nemzeti Biodiverzitás Stratégia nem tartalmaz különösebb kötelezettségeket. Ezt át kell alakítani konkrét, normatív jogszabályi kötelezettségeket tartalmazó, esetleg külön jogszabályba foglalt stratégiává - közölte az ombudsman-helyettes.

Erősíteni kell a biológiai sokféleséggel kapcsolatos jogszabályi környezetet, mert Magyarország nemcsak a jelen, hanem a jövő nemzedékek érdekében is jogi kötelezettséget vállalt az alaptörvény elfogadásával. Civil kezdeményezésre került bele az alaptörvénybe a nemzet közös öröksége gondolat, és ennek egyik legfontosabb értéke a biológiai sokféleség megőrzése - jelentette ki Szabó Marcel.

Nem a természetvédelemmel lehet a biológiai sokféleség fennmaradását biztosítani, hanem a biodiverzitás biztosítja a természet védelmét, ez az új a civil szervezetek javaslatában - mondta Gyulai Iván, az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány igazgatója.

A biológiai sokféleség megőrzése az emberiség hosszú távú érdeke, ami ütközik a gazdasági növekedéshez kapcsolódó rövid távú érdekekkel. Az európai biodiverzitás stratégia világossá teszi, hogy meg kell akadályozni a hosszú távú érdekek háttérbe szorulását - mutatott rá az igazgató.

A nemzeti stratégia megújításáról szóló keddi tanácskozást a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács, az alapvető jogok biztosa jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettese és a Magyar Természetvédők Szövetsége szervezte.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?