2021. január 23. szombat Zelma, Rajmund

Hírek - Agrárpénzek

Megújult a KITE derecskei kertészeti központja

Korszerűsítette kertészeti üzletágának központját a Hajdú-Bihar megyei Derecskén a hazai agrárintegrátori piacot vezető nádudvari KITE Zrt. Megújult a szaporítóanyag-előállítás és a palántanevelés is.
 
 

A KITE Zrt. 2015-ben határozott az elmúlt években végrehajtott fejlesztésekről – közölte Szabó Levente, a társaság vezérigazgatója a „VIII. Magyar Paprika Napja” elnevezésű derecskei rendezvényen. A KITE húsz alközpontja és huszonhárom telephelye közül a derecskei létesítmény számít a cég kertészeti központjának.

A szaporítóanyag-termelést érintő megújulás részeként olasz-magyar vegyesvállalatot hoztak létre, és ma 27 hektáron állítanak elő rezisztens almaoltványokat, amelyek a hazai étkezésialma-termelés jelentős részét adják. A palántanevelésben pedig az elavult helyett új növényházat építettek, ahonnan az idén 35 millió palánta került ki.

Szabó Levente szerint azt is célul tűzték ki, hogy a palántanevelés energiaigényét – geotermikus energia felhasználásával – önellátó módon biztosítsák, ezért 1600 méter mély kutat létesítettek, amely 90 Celsius fokos vizet ad. Az oltvány- és a palántanevelés mellett a kertészeti központ inputanyagokkal is ellátja a gazdálkodókat, ezért fejlesztették a telephely növényvédőszer- és vetőmagtárolóit is – tette hozzá a vezérigazgató.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu