Megváltozott egy fontos borászati rendelet

agrarszektor.hu
Megjelent az agrárminiszter rendelete a borászati termékek új egységes bizonylatolási, nyilvántartási és elszámolási rendjéről. A jogszabály leírja az elvárásait az elektronikus pincekönyvvel kapcsolatban, és lecserél két táblázatot is az engedélyezett fajtákról.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A rendelet részletezi az elektronikus pincekönyvvel kapcsolatos elvárásokat.

"Az elektronikus pincekönyv alkalmazásának feltétele, hogy

a) a program a felhasználókat és azok hozzáférési jogosultságát nyilvántartsa, továbbá a bekövetkező változásokat nyomon kövesse;

b) a felhasználó által végzett munkafolyamat (tevékenység vagy művelet) bármely időszakra vonatkozóan naplózva legyen;

c) a nyilvántartás adatainak módosítását a program naplózza;

d) a program mentett adatainak visszatöltése vagy módosítása bármikor ellenőrizhető és kinyomtatható legyen az alábbi adattartalommal:da) a visszatöltés vagy a módosítás időpontja,db) a visszatöltés vagy a módosítás indoka,dc) a visszatöltést vagy a módosítást végző felhasználó neve, jogosultsága,dd) a visszatöltött vagy módosított adatok archiválásának időpontja; és

e) a program tegye lehetővé, hogy az a)-d) pontokban szereplő adatok bármikor lekérdezhetőek és menthetők vagy kinyomtathatóak legyenek.

Az elektronikus pincekönyvvel kapcsolatban bekövetkezett adatvesztésről 72 órán belül tájékoztatni kell a NÉBIH-et.

A rendelet részletezi, hogy pezsgő készítése esetén a munkafázisokban a mennyiség hány százaléka számolható el veszteségként az üzemben.

A rendelet fontos mellékletea borkészítésre alkalmas szőlőfajtákat sorolja osztályba, és lecseréli a korábbi fehérborszőlő-fajtákat tartalmazó táblázatot is. Itt tekintheti meg a jogszabályt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 23. 13:31