Megvan a pontos dátum: ekkortól lehet termelői csoportok létrehozására pályázni

Megvan a pontos dátum: ekkortól lehet termelői csoportok létrehozására pályázni

agrarszektor.hu
2020. május 25-től nyújtható be a termelői csoportok (TCS) létrehozására kiírt, VP3-9.1.1-20 azonosítószámú pályázat. A beérkező pályázatok szakaszosan kerülnek elbírálásra, az első értékelési szakasz zárása 2020. június 30-án várható. A rendelkezésre álló teljes keretösszeg 3 milliárd forint, derült ki az Agrárminisztérium közleményéből.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A pályázat kritériumrendszere alapvetően nem változott az ugyanezzel a céllal meghirdetett, korábbi, VP-9.1.1-19-es azonosítószámú pályázati felhíváshoz képest, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. A támogatás továbbra is a mezőgazdasági és erdészeti ágazatban működő, elismeréssel rendelkező termelő csoportok megalapítására és működtetésére vehető igénybe elfogadott üzleti terv alapján az elismerést követő első 5 évben. Mezőgazdasági és erdészeti termelői csoportok létrehozása mellett a pályázat lehetőséget biztosít REL együttműködési projektet követően létrejövő termelői csoport létrehozására is, melyben a tagok dedikáltan REL céllal ANNEX I-es alapanyagokat dolgoznak fel nem Annex I-es termékekké.

A termelői csoportok (42/2015 FM rendelet alapján meghatározott) elismerési feltételei sem változtak. Az Agrárminisztérium az elismerési feltételeknek való megfelelést árbevétel, taglétszám, tagi forgalmazás és kkv-nak való megfelelőség vonatkozásában folyamatosan ellenőrzi, és amennyiben a kedvezményezett a támogatási időszak alatt esetlegesen nem felel meg az elismerési kritériumoknak, annak jogkövetkezménye van a pályázatra nézve.

A támogatás évenkénti összege nem haladhatja meg a 100 ezer eurót. A támogatás mértéke a termelői csoport tagi forgalmazásból származó termelési értékes alapján kerül kiszámításra, a támogatás mértéke az első két üzleti évben a megelőző évben értékesített termelési értékének 10%-a, mely intenzitás az ezt követő években 1-1%-kal csökken. Az 5. év támogatása csak abban az esetben folyósítható, amennyiben az első 4 évre vállalt tevékenységek hitelt érdemlően megvalósultak.

Amennyiben a termelői csoport a megelőző évben még nem folytatott minden tag vonatkozásában közös értékesítést, úgy az elismerést megelőző 5 év tagi egyéni árbevételeinek korrigált átlagértékét kell alapul venni az első évre vonatkozó támogatási összeg meghatározásához. A tagok egyéni árbevételét igazoló bizonylatokat a beszámolóban fel kell tüntetni, az eredeti példányokat pedig helyszíni ellenőrzés alkalmával be kell tudni mutatni.

A pályázati felhívás termelői koncentrációt és versenyképességet erősítő céljaival összhangban az elbírálásnál előnyt jelent, ha:

  • a tagok több mint 50%-a nem volt korábban tagja ugyanazon a termékpályán működő TCS-nek (50% a kötelező minimum);
  • a taglétszám a kötelező taglétszámot legalább 100%-kal meghaladja;
  • a termelői csoporton keresztüli értékesítés aránya meghaladja a 75%-os minimumértéket;
  • a termelői csoport (290/2014 kormányrendelet alapján) kedvezményezett, fejlesztendő vagy komplex programmal fejlesztendő térségben működik;
  • ágazati preferenciáknak megfelelően a termelői csoport kertészeti vagy állattenyésztési ágazatban működik;
  • a szolgáltatásai versenyképességének erősítése érdekében a lentebbi intézkedéseket vállalja (ezekből a vállalásokból tevődik össze a maximálisan elérhető pontszám 30%-a).

Az utolsó ponthoz kapcsolódó vállalások a következőek:

  • a támogatott működés első 2 évében minimum 1 fő tejes munkaidős munkavállalót felvesz és a támogatási időszak végéig foglalkoztat,
  • termelést, értékesítést, logisztikát javító innovatív megoldásokat, technológiát vezet be (3. kifizetési kérelemmel kell igazolni a megvalósulást),
  • képzéseket és/vagy folyamatos szaktanácsadást biztosít tagjai számára (2. kifizetési kérelemmel kell igazolni a megvalósulást),
  • közös inputellátási, logisztikai szolgáltatást vezet be (2. kifizetési kérelemmel kell igazolni).

A pályázatra 2020. május 25-től 2022. május 25-ig, illetve a források rendelkezésre állásának napjáig nyújthatók be a támogatási kérelmek a Magyar Államkincstár honlapján. Az első értékelési szakasz 2020. június 30-ig tart. Az egyes értékelési határnapokig benyújtott projektek elbírálása együttesen történik. Az érintettek a most megjelent pályázati felhívás részleteiről ezen az oldalon tájékozódhatnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?