2022. június 27. hétfő László

Hírek - Agrárpénzek

Megvan, hogyan segítené az unió az élő növények és virágok ágazatát

Megjelent az Európai Bizottság (EU) 2020/594 végrehajtási rendelete az élő fák és egyéb növények, a hagymák, gumók, gyökerek és hasonlók, valamint a vágott virágok és díszítőlombozat ágazatában (a továbbiakban: az élő növények és virágok ágazatában) a piac stabilizálására irányuló intézkedésekről szóló megállapodások és határozatok engedélyezéséről.
 
 

Az 1308/2013/EU rendelet 152. cikke (1a) bekezdésének, 209. cikke (1) bekezdésének és 210. cikke (1) bekezdésének sérelme nélkül az élő növények és virágok ágazatában a mezőgazdasági termelők, a mezőgazdasági termelők társulásai, az ilyen társulások társulásai, az elismert termelői szervezetek, az elismert termelői szervezetek társulásai, valamint az elismert szakmaközi szervezetek (továbbiakban érintettek) számára engedélyezett, hogy megállapodásokat kössenek és közös határozatokat hozzanak az e rendelet hatálybalépésétől kezdődő hat hónapos időszakban a termék forgalomból történő kivonására vagy ingyenes szétosztására, a közös promóciókra és a termelés ideiglenes tervezésére vonatkozóan, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

A 2. cikk értelmében tagállami intézkedések szükségesek annak biztosítása érdekében, hogy az említett megállapodások és határozatok ne ássák alá a belső piac megfelelő működését és szigorúan az élő növények és virágok ágazatának stabilizálására irányuljanak.

Az érintettek a létrejött megállapodásokról illetve határozatokról az illetékes hatóságokat kötelesek tájékoztatni, megjelölve az érintett termelés becsült mennyiségét, valamint a végrehajtás várható időtartamát. Ezen kívül a hat hónapos időszak végétől számított legfeljebb 25 napon belül újabb tájékoztatást küldenek a ténylegesen érintett termelési mennyiségekről.

A tájékoztatók alapján az (EU) 2017/1185 bizottsági végrehajtási rendelettel összhangban a tagállamok minden hónap vége után 5 nappal értesítik a Bizottságot, továbbá a hat hónapos időszak végét követően legkésőbb 30 nappal áttekintést nyújtanak a teljes időszak alatt végrehajtott megállapodásokról és határozatokról. A rendelet teljes egészében kötelező és közvetlenül alkalmazandó valamennyi tagállamban, és a kihirdetését követő napon lépett hatályba.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben