2019. október 17. csütörtök Hedvig

Hírek - Agrárpénzek

Megviselte a kukoricát a talajmenti fagy

Mintegy 64 ezer hektárnyi területen befejeződött a tavaszi növények vetése Zala megyében - tájékoztatta az MTI-t Fentős János, a Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának osztályvezetője csütörtökön.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A kukoricát 50 ezer hektáron vetették el. A tavalyihoz képest az idén ezer hektárral nagyobb területen, mintegy 2500 hektáron került szója a földbe. A napraforgó vetésterülete 4830 hektár, tavaszi árpát közel 4 ezer hektáron, zabot pedig 1215 hektáron vetettek. Viszonylag kisebb területen, mintegy 322 hektáron termelnek Zalában burgonyát.

Fentős János a 60 ezer hektáron elvetett őszi növényekről elmondta; a 15 ezer hektárnyi repcéből mindössze 150 hektárt kellett kiszántani. A repce egyébként már elvirágzott, "alakul" a termés. A repcéből gyenge közepes hozam várható, és hasonló termésátlagra számítanak őszi árpából is.

Szólt arról is, hogy az őszi árpa és a korai búzafajták már kalászolnak, de hiányzik a földekről az eső. Májusban eddig mindössze 30-40 milliméter közötti csapadék hullott, míg erre a hónapra a sokéves átlag 73 milliméter Zala megyében.

A fagykár is jelentős volt a megyében, sok kárt tett a szántóföldi növényekben. A kukorica melegigényes növény, ezért az állományt megviselte a talaj menti fagy, sárgul a növény - jelezte az az osztályvezető.

A fagykár egyébként leginkább a mélyebben fekvő területeket érintette. A legnagyobb károkat a gyümölcsösökben okozta; a 3300 hektárnyi alma-, cseresznye-, kajszibarack-, körteültetvényeken összesen 570 hektár károsodott.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu