2020. augusztus 6. csütörtök Berta, Bettina

Hírek - Agrárpénzek

Mérséklődik az agrártermékek árnövekedése, a burgonya olcsóbb lesz

Az agrártermékek termelőiár-szintje 2011 augusztusában 12,4 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, a növényi termékek esetében viszont – elsősorban az előző évinél jobb terméseredmények miatt – az árnövekedés jelentősen mérséklődött.
 
 

A gabonafélék termelői ára 2011 augusztusában 21,6 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A búzából már az idei betakarítású termést értékesítik (48 900 forint/tonna). A kukorica aratása még nem kezdődött meg, de az ára az előző hónaphoz képest 14 százalékkal csökkent (49 200 forint/tonna). Az árpa ára az elmúlt két hónapban nőtt, 2010 augusztusához viszonyítva 68 százalékkal. A gabonafélék termelői ára 2011 augusztusában 21,6 százalékkal emelkedett tavaly ilyenkorhoz képest.

A burgonya termelői ára – a tavalyi jelentős emelkedés után – 42,7 százalékkal csökkent, a zöldségfélék ára augusztusban 14,0 százalékkal mérséklődött, a paradicsom ára is csökkent, a a kukoricát pedig ebben a hónapban takarítják be, ára viszont 30 százalékkal magasabb lesz, mint tavaly. A gyümölcsök termelői ára augusztusban 18,3 százalékkal emelkedett. Ebben az időszakban az őszibarack és az alma értékesítési aránya a legnagyobb.

A burgonya ára az idei, várhatóan jó terméseredmény miatt jelentősen csökkent, ezért az első nyolc havi index már csak 9,5 százalékos növekedést mutatott, így olcsóbb lesz, mint az első félévben. A gyümölcsök ára 35,4 százalékkal nőtt az előző év január–augusztusához képest - írja az mfor.hu.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu