Mesterségünk címere: A Takarék AgrárTrend Index harmadik negyedéves eredményei

Mesterségünk címere: A Takarék AgrárTrend Index harmadik negyedéves eredményei

Takarék Agrár24
A Takarékbank Agrár Üzletága 2020-ban alkotta meg a Takarék AgrárTrend Indexet, mely negyedévente számot ad a magyar agráriumban zajló eseményekről, s előre vetíti a közeljövőben várható trendeket. Szeptember végén megtörtént a harmadik negyedévi adatgyűjtés, az egyes termékpályákon zajló főbb üzeneteket az alábbiakban mutatjuk be.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Takarékbank Agrár Üzletága 2020-ban alkotta meg a Takarék AgrárTrend Indexet, mely negyedévente számot ad a magyar agráriumban zajló eseményekről, s előre vetíti a közeljövőben várható trendeket. A magyar agrárium kibocsátásának szinte egészét leképező termékpályákon, az előző negyedévhez képest, a sertéságazat kivételével minden esetben javult a hangulat. Ezt alapvetően két fő tényező okozta: egyrészt alacsony volt a bázis, mivel az első félévben az ágazat szereplői között nagyobb volt a bizonytalanság a pandémia árnyékában, továbbá az élelmiszer kiskereskedelem, amely lényegében az élelmiszert termelő termékpályák végső szereplője, kiemelkedő negyedéves volumeneket produkált, illetve érdemes még megemlíteni, hogy július-augusztusban fellendült a hazai turizmus is, ami szintén erős keresleti hatást eredményezett.

Az egyes termékpályák pontértékéből, a kibocsátásuk arányában súlyozott átlaggal számított teljes AgrárTrend Index értéke 2020 harmadik negyedév végén 30,5, ez három pontos emelkedést jelent, ami 10 %-os növekedés jelent az előző negyedévhez képest. A fentebb már említett belföldi turizmus harmadik negyedévben tapasztalt erős keresleti hatása (az újraindult gazdaság hatása lényegében) a leginkább a szőlő-bor termékpályán látszik: az előző negyedévben ugyanis a vendéglátóhelyek zöme zárva tartott, ennek következményeként átmenetileg még a pincékben pihentek a borok. Továbbá csökkent az olasz borok importhatása az EU egészében, ami a magyar alapbort szállítóknak kedvezett. Az április-május hónapokban tapasztalt erősen aszályos időszak kisebb termésátlagbeli csökkenést okozott a vártnál, ez a szántóföldi termékpályák (búza, kukorica, napraforgó) kilátásait javította, a kukorica esetében még most indul igazán az aratás, ott ezért óvatosabbak a gazdák. A búza- és napraforgó árak az előző évinél magasabbak, többet között ez is oka a 4-5 pontos emelkedéseknek az említett növényeknél. A tojástermelőknek alapvetően jó évük van, ez alól sajnos kivételt képeznek például a Bács-Kiskun megyei gazdák, ahol több esetben is kellett állományt kivágni a madárinfluenza miatt. Apropó baromfi! Október 8-ára Japán és Thaiföld is feloldotta a madárinfluenza miatti exportkorlátozásokat (forrás: NÉBIH), így a baromfiágazat külkereskedelme közel teljes mértékben újra indulhat. Viszont túlkínálatos jelenleg a piac, ezért jellemzően még a tavalyinál is olcsóbban értékesíthetők az egyes húsrészek, illetve jelentősen megnőtt a fagyasztott készletállomány is, ami továbbra is az utolsó helyre rangsorolja az ágazatot.

Egyetlen olyan termékpályát látunk, ami csökkenő trendet mutat 2020-ban, ez pedig a sertéshúsé. Az átvételi árak folyamatosan csökkennek, a húsfélék feldolgozói ára is mutat némi visszaesést, viszont az a legfontosabb esemény - a hazai termékpálya szereplőkre nézve is - a németországi afrikai sertéspestis fertőzés bejelentése volt. Németország az EU egyik legnagyobb exportőre, fontos célországa Kína, s a bejelentés következtében a távol-keleti export lehetősége átmenetileg megszűnt, ezzel jelentős árualap fogja keresni helyét Európában (Forrás: EUROSTAT). A választ arra, hogyan rendeződik újra a piac, egyelőre nem tudjuk, remélhetőleg, a következő negyedéves felmérésünkben ezt is látni fogjuk! 

Az Agrártrend Indexünkről bővebben ITT tájékozódhatnak.

Írta: Héjja Csaba, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?