2021. augusztus 1. vasárnap Boglárka

Hírek - Agrárpénzek

Mesterségünk címere: A Takarék AgrárTrend Index harmadik negyedéves eredményei

A Takarékbank Agrár Üzletága 2020-ban alkotta meg a Takarék AgrárTrend Indexet, mely negyedévente számot ad a magyar agráriumban zajló eseményekről, s előre vetíti a közeljövőben várható trendeket. Szeptember végén megtörtént a harmadik negyedévi adatgyűjtés, az egyes termékpályákon zajló főbb üzeneteket az alábbiakban mutatjuk be.
 
 

A Takarékbank Agrár Üzletága 2020-ban alkotta meg a Takarék AgrárTrend Indexet, mely negyedévente számot ad a magyar agráriumban zajló eseményekről, s előre vetíti a közeljövőben várható trendeket. A magyar agrárium kibocsátásának szinte egészét leképező termékpályákon, az előző negyedévhez képest, a sertéságazat kivételével minden esetben javult a hangulat. Ezt alapvetően két fő tényező okozta: egyrészt alacsony volt a bázis, mivel az első félévben az ágazat szereplői között nagyobb volt a bizonytalanság a pandémia árnyékában, továbbá az élelmiszer kiskereskedelem, amely lényegében az élelmiszert termelő termékpályák végső szereplője, kiemelkedő negyedéves volumeneket produkált, illetve érdemes még megemlíteni, hogy július-augusztusban fellendült a hazai turizmus is, ami szintén erős keresleti hatást eredményezett.

Az egyes termékpályák pontértékéből, a kibocsátásuk arányában súlyozott átlaggal számított teljes AgrárTrend Index értéke 2020 harmadik negyedév végén 30,5, ez három pontos emelkedést jelent, ami 10 %-os növekedés jelent az előző negyedévhez képest. A fentebb már említett belföldi turizmus harmadik negyedévben tapasztalt erős keresleti hatása (az újraindult gazdaság hatása lényegében) a leginkább a szőlő-bor termékpályán látszik: az előző negyedévben ugyanis a vendéglátóhelyek zöme zárva tartott, ennek következményeként átmenetileg még a pincékben pihentek a borok. Továbbá csökkent az olasz borok importhatása az EU egészében, ami a magyar alapbort szállítóknak kedvezett. Az április-május hónapokban tapasztalt erősen aszályos időszak kisebb termésátlagbeli csökkenést okozott a vártnál, ez a szántóföldi termékpályák (búza, kukorica, napraforgó) kilátásait javította, a kukorica esetében még most indul igazán az aratás, ott ezért óvatosabbak a gazdák. A búza- és napraforgó árak az előző évinél magasabbak, többet között ez is oka a 4-5 pontos emelkedéseknek az említett növényeknél. A tojástermelőknek alapvetően jó évük van, ez alól sajnos kivételt képeznek például a Bács-Kiskun megyei gazdák, ahol több esetben is kellett állományt kivágni a madárinfluenza miatt. Apropó baromfi! Október 8-ára Japán és Thaiföld is feloldotta a madárinfluenza miatti exportkorlátozásokat (forrás: NÉBIH), így a baromfiágazat külkereskedelme közel teljes mértékben újra indulhat. Viszont túlkínálatos jelenleg a piac, ezért jellemzően még a tavalyinál is olcsóbban értékesíthetők az egyes húsrészek, illetve jelentősen megnőtt a fagyasztott készletállomány is, ami továbbra is az utolsó helyre rangsorolja az ágazatot.

Egyetlen olyan termékpályát látunk, ami csökkenő trendet mutat 2020-ban, ez pedig a sertéshúsé. Az átvételi árak folyamatosan csökkennek, a húsfélék feldolgozói ára is mutat némi visszaesést, viszont az a legfontosabb esemény - a hazai termékpálya szereplőkre nézve is - a németországi afrikai sertéspestis fertőzés bejelentése volt. Németország az EU egyik legnagyobb exportőre, fontos célországa Kína, s a bejelentés következtében a távol-keleti export lehetősége átmenetileg megszűnt, ezzel jelentős árualap fogja keresni helyét Európában (Forrás: EUROSTAT). A választ arra, hogyan rendeződik újra a piac, egyelőre nem tudjuk, remélhetőleg, a következő negyedéves felmérésünkben ezt is látni fogjuk! 

Az Agrártrend Indexünkről bővebben ITT tájékozódhatnak.

Írta: Héjja Csaba, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu