2020. július 14. kedd Örs, Stella

Hírek - Agrárpénzek

Mezőgazdasági beruházások: egyre kevesebb a bővítés

Támogatások nélkül is fejlesztette gazdaságát az elmúlt évben a magyar agrárvállalkozók kétharmada, harmaduk pedig tovább növeli a beruházásokra fordított összeget idén. Kapacitásbővítés helyett azonban inkább a modernizációra koncentrálnak a mezőgazdaságban, sok gazdálkodó nyit ugyanis a precíziós technológia elemei felé.
 
 

Óvatos optimizmus uralkodik a mezőgazdaságban, ami leginkább az erős beruházási hajlandóságban mutatkozik meg - derül ki a Budapest Bank Agrár Gazdasági Indexéből. A felmérés szerint a kapacitásbővítés helyett inkább a modernizációra koncentrálhatnak a mezőgazdaságban, 42 százalék tervezi ugyanis, hogy elkezdi használni vagy tovább bővíti a már alkalmazott precíziós technológiai elemeket. Így lehetőséget teremthetnek a fiatal munkaerő bevonzására is.

A kutatásban megkérdezettek 67 százaléka hajtott végre beruházást tavaly, ami a két évvel korábbihoz képest 17 százalékpontos emelkedést jelent. Az 500 millió forint feletti éves árbevétellel rendelkező gazdaságok közül közel 90 százalék kezdett valamilyen fejlesztésbe, ugyanakkor 80 százalékos beruházási aktivitást mértek a vegyes gazdaságokban és az 500 állatnál többet tartó vállalkozásoknál. A felmérés szerint technológia fejlesztést 64 százalékban terveznek a gazdálkodók, közel kétszer annyian, mint két évvel ezelőtt.

A tavalyi eredményekhez képest nőtt a bankhitel vagy lízing segítségével megvalósuló beruházások aránya. A fejlesztéseket 60 százalékban saját, 30 százalékban banki forrásból hajtják végre a vállalkozások. A bankhitelek arányát a finanszírozási mixben az agrárcégek 20 százaléka növelné a következő 12 hónapban, lízingfinanszírozást pedig 15 százalékkal többen vennének igénybe.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu