Mezőgazdasági beruházások: egyre kevesebb a bővítés

MTI
Támogatások nélkül is fejlesztette gazdaságát az elmúlt évben a magyar agrárvállalkozók kétharmada, harmaduk pedig tovább növeli a beruházásokra fordított összeget idén. Kapacitásbővítés helyett azonban inkább a modernizációra koncentrálnak a mezőgazdaságban, sok gazdálkodó nyit ugyanis a precíziós technológia elemei felé.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Óvatos optimizmus uralkodik a mezőgazdaságban, ami leginkább az erős beruházási hajlandóságban mutatkozik meg - derül ki a Budapest Bank Agrár Gazdasági Indexéből. A felmérés szerint a kapacitásbővítés helyett inkább a modernizációra koncentrálhatnak a mezőgazdaságban, 42 százalék tervezi ugyanis, hogy elkezdi használni vagy tovább bővíti a már alkalmazott precíziós technológiai elemeket. Így lehetőséget teremthetnek a fiatal munkaerő bevonzására is.

A kutatásban megkérdezettek 67 százaléka hajtott végre beruházást tavaly, ami a két évvel korábbihoz képest 17 százalékpontos emelkedést jelent. Az 500 millió forint feletti éves árbevétellel rendelkező gazdaságok közül közel 90 százalék kezdett valamilyen fejlesztésbe, ugyanakkor 80 százalékos beruházási aktivitást mértek a vegyes gazdaságokban és az 500 állatnál többet tartó vállalkozásoknál. A felmérés szerint technológia fejlesztést 64 százalékban terveznek a gazdálkodók, közel kétszer annyian, mint két évvel ezelőtt.

A tavalyi eredményekhez képest nőtt a bankhitel vagy lízing segítségével megvalósuló beruházások aránya. A fejlesztéseket 60 százalékban saját, 30 százalékban banki forrásból hajtják végre a vállalkozások. A bankhitelek arányát a finanszírozási mixben az agrárcégek 20 százaléka növelné a következő 12 hónapban, lízingfinanszírozást pedig 15 százalékkal többen vennének igénybe.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?