Mi köze a papírpelenkának a húsok áfájához?

A fogyasztóknak kedveznének az adócsökkentéssel, de az ma nem megy. Az élelmiszeripar kevésbé számít.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A papíralapú pelenkánál végrehajtott jelentős áfa csökkentés utáni piaci események is igazolták az első Orbán-kormány idején, hogy az adómérséklés nem jut el a fogyasztókhoz, hanem azt a gyártók és a kereskedők teszik zsebre. Ezért a parlament mezőgazdasági bizottsága sem vállalja be, hogy módosításokat nyújtson be a jövő évi adótörvényekhez a sertés- és a baromfihúsok áfájának lefaragása érdekében, amelyet a kormány - a korábbi ígéretek ellenére - eleve nem is terjesztett be az Országgyűlésnek.

A kormány, illetve a Nemzetgazdasági Minisztérium a Fidesz parlamenti frakciójának döntését vette alapul, amikor nem szerepeltette a sertés- és a baromfihúsok áfájának csökkentését a jövő évi adótörvény-javaslatokban - jelentette ki a parlament mezőgazdasági bizottságának ülésén Font Sándor, a testület fideszes elnöke. A frakció az áfa mérséklést addig nem látja lehetségesnek, amíg nincsenek garanciák arra, hogy az adólefaragás teljes mértékben eljut a fogyasztókhoz. Ehhez előbb olyan ellenőrzési rendszert kellene felállítani, amely az áfa csökkentés pozitív ármérséklő hatását "elvinné" a vásárlókig - állapította meg az elnök.

Font Sándor az első Orbán-kormány idején szerzett kedvezőtlen tapasztalatokkal érvelt, amikor a papíralapú pelenka 25 százalékos akkori áfáját eltörölték, de az árak fél év múltán semmit sem csökkentek, mert az adómérséklést a gyártók és a kereskedők lenyelték. Az elnök szerint általában hasonló események játszódnak le a hazai mezőgazdasági géppiacon, amikor a gépbeszerzésekhez uniós támogatások lépnek életbe. Ekkor ugyanis a gyártók a gépárakat pontosan a támogatások mértékével emelik, így a gazdálkodók semmivel sem fizetnek kevesebbet a gépekért. "Óvatos félelmeink" vannak azzal kapcsolatban, hogy húspiaci szereplőknél hirtelen áremelkedés indulna meg, ha az áfa csökkenne - fogalmazott a bizottság elnöke.

A mai helyzetben értelmetlen művelet lenne egy áfa csökkentéssel több tízmilliárdos költségvetési bevételt átadni a gyártóknak és a kereskedőknek - állapította meg Font Sándor. A közelmúltbeli román példák is azt mutatják, hogy az élelmiszerpiaci áfa csökkentés nagy részét a kereskedők nyelik el, ha az adómérsékléshez nem társulnak egyéb intézkedések - közölte Palotai Kinga, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője.

Mint ismert, a kormány korábban azt ígérte, hogy a sertés- és a baromfihúsok 27 százalékos mai áfa kulcsát januártól "10 százalék alá" süllyeszti, majd annak ellenére is visszalépett a változtatásoktól, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium az adómérséklés mellett foglalt állást. A tárca számításai szerint 5 százalékos adókulcs bevezetésével a költségvetést mintegy 50 milliárd forintos bevételkiesés érte volna a sertés- és a baromfiágazat miatt.

A hazai élelmiszeripar nem lesz képes még egy évet kibírni 27 százalékos áfa mellett - jelentette ki Gőgös Zoltán, a bizottság MSZP-s alelnöke. Szerinte újabb vállalati csődök és elbocsátások jönnek, mert a legális cégek nem tudják felvenni a versenyt a feketegazdasággal, amelynek a magas adókulcs kifejezetten kedvez. Úgy vélte, a fogyasztói elvárásokkal egyenrangúak az élelmiszeripari érdekek is, és 5 százalékos áfa mellett az adócsalások megszűnnének, mert azok "tíz százalékba kerülnek". A fogyasztói árak csökkenésére pedig az az éles verseny lenne a garancia, amely ma a húspiacon dúl. Tisztában vagyunk azokkal a problémákkal, amelyeket a magas áfa miatti feketegazdaság okoz az élelmiszeriparnak, de a jelenlegi fázisban nem érné meg mérsékelni az adót - reagált ugyanakkor Gőgös érveire Font Sándor.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?