Miért kap mégis mindenki kevesebb pénzt? - Itt a magyarázat

agrarszektor.hu
Csak elméletileg kaphatnának egy hektárra 70 ezer forint uniós területalapú támogatást (SAPS) az elmúlt év után a gazdálkodók, mert ezt az úgynevezett fajlagos maximumot több szempont szerint csökkenteni kell. Ilyen a kifizetési kockázatelemzés, a pénzügyi fegyelmi mechanizmus vagy a visszaosztási ráta. Bár a kifizető ügynökségként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) 40 ezer hektárt már kiszórt a támogatásra jogosult területek közül, az igényelt és jóváhagyott földterület még mindig nagyobb, mint a 70 ezer forintos hektáronkénti összegnél figyelembe vett magyarországi bázis. Végeredményben az valószínűsíthető, hogy a gazdálkodók hektáronként csak mintegy 68,4 ezer forint SAPS-támogatáshoz juthatnak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az MVH január 30-án kezdte meg a tavalyi SAPS második részletének - újabb 50 százalékának - kifizetését. A hivatal legutóbbi közleménye szerint a második részlet nagyságrendileg 35 ezer forintot tehet ki, így a kérelmezők az elmúlt év után egy hektárra több mint 70 ezer forintot kaphatnak.

Ugyanakkor más összeg hangzott el, amikor a hivatal az elmúlt év októberében megkezdte a tavalyi SAPS előlegének - első 50 százalékos részletének - kiutalását. Az MVH és az agrártárca akkor azt közölte, hogy Magyarország 50 százalékos előlegként hektáronként 34 178 forintot fizet ki 2014-ben. Eszerint viszont a hektáronkénti teljes összeg mintegy 68,4 ezer forintot tehet ki, így a tavalyi és az ide számadat között 1,5-2 ezer forintos különbség adódhat. A gazdálkodók számára pedig egyáltalán nem mindegy, hogy végül a nagyobb (70 ezer forintos) vagy a kisebb (68,4 ezer forintos) hektáronkénti összeghez juthatnak-e.

A különbség a két összeg mögötti eltérő tartalomból ered - fogalmazott az agrárszektor.hunak az MVH. A 70 ezer forint feletti hektáronkénti mérték olyan fajlagos maximum, amely azt mutatja, mekkora lenne a támogatás, ha pontosan a magyar pénzügyi borítéknak megfelelő összeg erejéig állapítanák meg az uniós területalapú támogatást az úgynevezett magyar bázisterületre.

A 70 ezer forint feletti hektáronkénti fajlagos maximumot eszerint úgy kell értelmezni, hogy az éves pénzügyi boríték és a 4 829 000 hektáros magyarországi bázisterület hányadosának felel meg. Ha viszont a jóváhagyott jogosult terület meghaladja a bázisterületet, úgynevezett visszaosztási rátát kell alkalmazni, vagyis az egy hektárra jutó fajlagos maximumot csökkenteni kell. A visszaosztási ráta az elmúlt években 0,98-0,99 százalék között mozgott, és a tavalyi kérelmeknél is ilyen arányt kell figyelembe venni - közölte az MVH.

A hivatal tavaly augusztusi adatai szerint az igényelt terület 4,99 millió hektár volt, vagyis meghaladta a bázist. Ugyanakkor a támogatható terület azóta folyamatosan csökkent, mert az MVH az igényeltnél kisebb területet tudott ténylegesen "megállapítani". E megállapított terület például az idén januárban 4,95 millió hektár volt, vagyis a hivatal mintegy 40 ezer hektárt nem tudott "megtalálni". Ez leginkább háromféle ellenőrzés, a túligénylés-vizsgálatok, a helyszíni ellenőrzések és a jogszerű földhasználat-vizsgálatok eredményeire vezethető vissza, de a 4,95 millió hektáros megállapított terület még mindig meghaladja a bázist, tehát a visszaosztási rátát alkalmazni kell.

A mintegy 68,4 ezer forintos hektáronkénti várható támogatás tehát már tartalmazza az ellenőrzések és a kifizetési kockázatkezelések eredményét is. Ez azt jelenti, hogy ennél az összegnél figyelembe vették a megállapított, illetve a még fennálló túligényléseket és birtokvitákat is. Tagállami szinten így lehet elérni, hogy az egyes ügyfelek ne kapjanak olyan előleget, amely meghaladja a későbbi végkifizetés 50 százalékát. Ezért határozták meg tavaly egy hektárra a 34 178 forintos, 50 százalékos kifizetési előleget.

Az MVH emellett felhívja a figyelmet arra is, hogy 2013 óta a tagállamoknak kötelezően alkalmazniuk kell az úgynevezett pénzügyi fegyelem mechanizmusát. Emiatt egy adott évre meghatározott százalékos csökkentést kell alkalmazniuk azoknál a termelőknél, akiknél a közvetlen támogatások összege meghaladja a 2000 eurót. A százalékos csökkentés csak a 2000 euró fölötti részt érinti, és amennyiben az EU a pénzügyi fegyelem miatti elvonást (krízistartalékot) nem használja fel, a forrásokat egy visszatérítési módszertan szerint visszaadja a tagállamoknak. Azok pedig ezeket az összegeket visszatérítik azoknak a gazdáknak, akiktől eredetileg elvonták.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?