2020. október 2. péntek Petra

Hírek - Agrárpénzek

Mindjárt stratol a Modern falvak program

Májusig az összes felhívás megjelenhet a Modern falvak programban. A várhatóan hatezer beérkező pályázat eredményeként mintegy négyezer támogatási szerződés készülhet - írja a vg.hu. A program a helyi szolgáltatások fejlesztését és a közlekedést is támogatja.
 
 

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) által készített falutámogatási program adta a gerincét a Modern falu programnak. Keretösszege az idén 150 milliárd forint, amelyből

 • 50 milliárd forint utak építését és javítását fedezi,
 • 25 milliárd forintot a falusi CSOK-ra különítenek el (ennek részletei a következő hetekben derülnek majd ki).
 • 75 milliárd forint EU-s forrás nem kapó, egyéb fejlesztésekre lehet fordítani, ilyen például a ravatalozó felújítása, óvodák udvarának megújulása, belső utak és járdák építése, javítása.

Várhatóan két héten belül megjelennek az első pályázatok, és májusig az összeset kiírják – mondta a Világgazdaságnak Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke. Ma Magyarországon 2800 olyan település van, amelynek a lakosságszáma nem éri el az ötezer főt, ez az ország területének 75 százalékát érinti. Számítása szerint a 2800 település egyenként két-három pályázatot nyújthat be, így nagyjából hatezer pályázatot kell majd kezelnie az államkincstárnak. A beérkező pályázatok eredményeként négyezer támogatási szerződés készülhet. Várhatóan két-három év elteltével lesz látványos a pályázatok hatása és eredménye.

Kán: messze még a Kánaán? (Forrás: epiteszforum.hu)

Schmidt Jenő szerint a programra az észak-magyarországi, a dél-dunántúli, a Békés, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Zala megyei településeknek van a legnagyobb szükségük. Az agglomeráció sincs könnyű helyzetben, mivel nagyon gyorsan növekszik, egyre bővül a lakosságszáma, ezért hirtelen kell sok feladatot ellátnia és infrastruktúrákat kiépítenie.Valószínű, hogy 2020-ban olyan beruházásokra is lehet majd pályázni, amelyek a lakhatást, a megélhetést, valamint a helyi és a helyközi közlekedést támogatják – tette hozzá Schmidt Jenő.

Úgy véli, az idei pályázatok során olyan beruházások valósulnak meg, amelyekre az elmúlt tíz évben nem volt pénzük az önkormányzatoknak. A célok eléréséhez és az eredmények megtartásához még tíz évig szükség lenne a Modern falvak programra. Kiemelte, hogy a népesség megtartásához megélhetési lehetőségekre, lakhatásra és jó közlekedésre van szükség: például a rezsiköltségek csökkentésére napelemekkel, energetikai rendszerekkel. Továbbá legyenek helyben elérhető szolgáltatások, de ha mégis utazni kell a jó munkahelyért, az tömegközlekedéssel egyszerű legyen.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu