Mindjárt stratol a Modern falvak program

agrarszektor.hu
Májusig az összes felhívás megjelenhet a Modern falvak programban. A várhatóan hatezer beérkező pályázat eredményeként mintegy négyezer támogatási szerződés készülhet - írja a vg.hu. A program a helyi szolgáltatások fejlesztését és a közlekedést is támogatja.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) által készített falutámogatási program adta a gerincét a Modern falu programnak. Keretösszege az idén 150 milliárd forint, amelyből

  • 50 milliárd forint utak építését és javítását fedezi,
  • 25 milliárd forintot a falusi CSOK-ra különítenek el (ennek részletei a következő hetekben derülnek majd ki).
  • 75 milliárd forint EU-s forrás nem kapó, egyéb fejlesztésekre lehet fordítani, ilyen például a ravatalozó felújítása, óvodák udvarának megújulása, belső utak és járdák építése, javítása.

Várhatóan két héten belül megjelennek az első pályázatok, és májusig az összeset kiírják - mondta a Világgazdaságnak Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke. Ma Magyarországon 2800 olyan település van, amelynek a lakosságszáma nem éri el az ötezer főt, ez az ország területének 75 százalékát érinti. Számítása szerint a 2800 település egyenként két-három pályázatot nyújthat be, így nagyjából hatezer pályázatot kell majd kezelnie az államkincstárnak. A beérkező pályázatok eredményeként négyezer támogatási szerződés készülhet. Várhatóan két-három év elteltével lesz látványos a pályázatok hatása és eredménye.

Schmidt Jenő szerint a programra az észak-magyarországi, a dél-dunántúli, a Békés, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Zala megyei településeknek van a legnagyobb szükségük. Az agglomeráció sincs könnyű helyzetben, mivel nagyon gyorsan növekszik, egyre bővül a lakosságszáma, ezért hirtelen kell sok feladatot ellátnia és infrastruktúrákat kiépítenie.Valószínű, hogy 2020-ban olyan beruházásokra is lehet majd pályázni, amelyek a lakhatást, a megélhetést, valamint a helyi és a helyközi közlekedést támogatják - tette hozzá Schmidt Jenő.

Úgy véli, az idei pályázatok során olyan beruházások valósulnak meg, amelyekre az elmúlt tíz évben nem volt pénzük az önkormányzatoknak. A célok eléréséhez és az eredmények megtartásához még tíz évig szükség lenne a Modern falvak programra. Kiemelte, hogy a népesség megtartásához megélhetési lehetőségekre, lakhatásra és jó közlekedésre van szükség: például a rezsiköltségek csökkentésére napelemekkel, energetikai rendszerekkel. Továbbá legyenek helyben elérhető szolgáltatások, de ha mégis utazni kell a jó munkahelyért, az tömegközlekedéssel egyszerű legyen.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?